• Deze auto kan binnen een enige tijd door Driebergen rijden.

    Tuinwijk Sterrebosch

Tuinwijk Sterrebosch wil elektrische deelauto

DRIEBERGEN Diverse bewoners van Tuinwijk Sterrebosch hebben aangegeven interesse te hebben in het delen van een elektrische auto. De wijk, gelegen tussen de Meenkselaan en de Akkerweg, onderzoekt nu de mogelijkheden.

Danny van der Linden

De laatste jaren is elektrisch rijden steeds populairder geworden. Terwijl er steeds meer 'betaalbare' elektrisch aangedreven modellen op de markt komen neemt het aantal kilometers dat je op een volle accu kunt rijden, en het aantal laadpalen in rap tempo toe. En overheidsbeleid maakt elektrisch rijden nog aantrekkelijker.

HAKEN EN OGEN Toch is er nog een aantal haken en ogen voordat men besluit tot de aanschaf van een auto. Voor wie slechts een aantal keer per maand een auto nodig heeft, kan een elektrische deelauto een optie zijn. Het idee is dat de buurt een auto aanschaft die door meerdere mensen gebruikt kan worden. De kans dat er in de Tuinwijk Sterrebosch binnenkort gezamenlijk gebruik wordt gemaakt van een elektrische auto is groot, hoewel er nog wel mensen nodig zijn die deel willen nemen aan het project.

Diverse buurtbewoners, verzameld in de wijkvereniging Tuinwijk Sterrebosch, hebben aangegeven interesse te hebben in deelname aan een dergelijk initiatief. ,,We hebben tot nog toe vier mensen die daadwerkelijk gebruik willen maken van dit aanbod", zegt Huib de Vriend namens die zich als vrijwilliger van Heuvelrug Energie bezig houdt met de elektrische deelauto in dit deel van Driebergen. ,,In totaal hebben we acht mensen nodig om van start te kunnen."

2020 Volgens De Vriend kan het nog even duren voor de auto daadwerkelijk door Tuinwijk Sterrebosch rijdt. ,,Als het doorgaat verwacht ik dat het in 2020 zover is", meldt hij. Overigens is er in de omgeving van de Arnhemse Bovenweg al eerder een start gemaakt met de invoering van een elektrische deelauto. ,,Als ik het goed heb wordt deze over enkele maanden gepresenteerd", zegt Huib de Vriend daar over. ,,In eerste instantie zochten we mensen tot aan de Rosariumlaan. Later hebben we dat gebied uitgebreid. Dat had meteen succes. Ook zijn we in gesprek met de IVA om te kijken of zij interesse hebben."

KOSTEN Volgens Huib de Vriend zijn er meerdere mogelijkheden als het gaat om de kosten voor het gebruik van een deelauto. ,,Er zal een basisbedrag worden gevraagd, en daarnaast een bepaalde bijdrage per kilometer of berekend over het aantal dagen dat iemand de auto gebruikt."

VERBINDEN De Vriend benadrukt dat het elektrisch rijden en delen van een auto grote voordelen heeft voor het milieu. ,,Maar dat is niet de enige reden dat ik dit initiatief zo waardeer", voegt hij toe. ,,Ik ben er ook zeker van dat dit mensen met elkaar kan verbinden. En dat is iets waar in de maatschappij behoefte aan is en waar wijkvereniging Tuinwijk Sterrebosch voor staat."

Er zijn dus nog vier deelnemers nodig om het initiatief te starten. ,,Dan zijn we er nog niet", zegt De Vriend. ,,Er moeten natuurlijk ook laadpalen komen. En dan moet je bij de gemeente zijn."

Kortom: het kan wel even duren voor de elektrische leenauto van Tuinwijk Sterrebosch zijn eerste kilometers maakt. ,,Maar we zijn druk bezig ons doel te bereiken", vertelt Huib de Vriend.

CONTACT Mensen die interesse hebben in deelname aan het project of meer willen weten kunnen contact opnemen met Huib de Vriend via: secretaris@heuvelrugenergie.nl