• Charline van Ommen
  • Charline van Ommen
  • Charline van Ommen
  • Charline van Ommen
  • Charline van Ommen
  • Charline van Ommen

Torenspits weer terug op Kampwegkerk in Doorn

DOORN De renovatie van de torenspits van de Kampwegkerk is voltooid. Maandag is de nieuwe torenspits met gerestaureerde luidbel weer op de kerk getakeld. Eind 2017 werd de torenspits eraf gezaagd vanwege de slechte staat van onderhoud. Sindsdien stond deze in de steigers naast de kerk.

NIEUWE BESTEMMING Het bedrijfspand is in opdracht van een investeerder aangekocht door Breeschoten & Vernooij en wisselt binnenkort van eigenaar. De toekomstige huurders van het pand Frederik den Toom en Charline van Ommen kijken uit naar het oprichten van hun restaurant in deze bijzondere huisvesting. ,,De historie van het pand inspireerde ons in combinatie met de steeds groter wordende behoefte aan een plek waar eten een 'heilig moment' van de dag is met vrienden en familie. De plannen zijn toegespitst op het bieden van een bruisende plek van samenkomen in een dynamische en gastronomische vorm." Met de komst van de horecaplannen wordt het gebouw weer toegankelijk voor iedereen die wil komen eten, jeu de boulen, borrelen of een informele zakelijke locatie zoekt.

RENOVATIE LUIDBEL Naar verluidt zweeg de oude luidbel in de torenspits 20 jaar lang uit angst dat het torentje zou instorten door de trilling van het beieren. Op initiatief van de nieuwe pandeigenaar is ook de luidbel in ere hersteld door de firma Kloksgewijs en zal voortaan weer schitteren in de lantaarn. De torenspits wordt hierdoor volledig in oude glorie teruggeplaatst.

TIJDCAPSULE Op initiatief van Christine van Exel is in de afgelopen maanden in samenwerking met vijf Doornse basisscholen een tijdcapsule samengesteld. Net voordat de torenspits recentelijk hermetisch werd afgesloten is de luchtdichte kist in de onderkant verankerd. Pas als de torenspits ooit weer aan onderhoud toe is, kan de schat worden geopend en treft men tekeningen, foto's, brieven, kleine objecten en een film over het leven in Doorn anno 2019 aan. In de wetenschap dat hun informatie ligt opgeslagen op een onbereikbare plek, gaat het gebouw meer voor kinderen leven.

Ter herinnering aan dit culturele initiatief is er een Delfts blauw bord beschilderd met een afbeelding van de Kampwegkerk zoals deze aan het begin van de vorige eeuw aan het plein stond. Het eerste exemplaar is vandaag door de nieuwe pandeigenaar uitgereikt aan Christine van Exel. Bij voldoende belangstelling van dorpsgenoten zullen er meer exemplaren worden geschilderd. Als deze borden in omloop komen, zullen toekomstige generaties herinnerd worden aan de tijdscapsule die in de torenspits verborgen ligt.