• Stefan de Vogel

'Toeristenbelasting moet 1 euro blijven'

HEUVELRUG Als het aan de campings en hotels in Utrechtse Heuvelrug ligt, blijft de toeristenbelasting dit jaar gehandhaafd op één euro en één cent per overnachting. Dat is de uitkomst van een inmiddels afgerond bemiddelingstraject. De toeristische ondernemers zitten echter niet op één lijn over de invoering van verschillende tarieven voor camping- en hotelovernachtingen.

Michiel Schaaij

Uit ondernemerskring klinkt al jarenlang kritiek op de toeristenbelasting. Campinghouders vinden dat ze onevenredig worden belast. Door een verschil van inzicht met de hoteleigenaars kwam de toeristische sector echter nooit met een gezamenlijk alternatief. In een rapport doet bemiddelaar Rein Bijkerk uit Veenendaal nu voor het eerst wel een aantal collectieve aanbevelingen.

MISLOPEN Eén van Bijkerks voorstellen is het schrappen van de toeristenbelasting voor kinderen tot twaalf jaar tijdens een kortdurende verblijfsperiode. In een commissievergadering heeft wethouder Jan Willem van Dongen (D66) de gemeenteraad donderdagavond toegezegd, over dat plan te willen nadenken. Hij benadrukte echter, dat er dan wel dekking gevonden moet worden voor de inkomsten die de gemeente door die maatregel misloopt.

NIET HAALBAAR Overigens wil Van Dongen de andere aanbevelingen van bemiddelaar Bijkerk pas volgende maand openbaar maken. Tot die tijd wil ook recreatieondernemer Olav Petram, die bij het bemiddelingstraject betrokken was, niet reageren op de inhoud van het rapport. Wel geeft Petram toe dat de invoering van verschillende tarieven voor camping- en hotelovernachtingen op dit moment niet haalbaar is gebleken.

SOCIAAL Volgens Petram worden kampeerders in Utrechtse Heuvelrug relatief zwaarder belast dan hotelgasten. ,,Dat is jammer, want kamperen is vooral een sociaal gebeuren. Dat is niet vergelijkbaar met een overnachting in een conferentiecetrum", aldus Petram, die eigenaar is van Allurepark Laag Kanje. In een reactie tegenover deze krant waarschuwt hij verder tegen een ongebreidelde verhoging van de toeristenbelasting in de toekomst.

BEZWAAR Oppositieleider Rob Jorg (VVD) wil dat Petram en andere ondernemers uit de recreatiebranche binnenkort een toelichting komen geven aan de gemeenteraad. Jorg maakte vorig jaar in de gemeenteraad ook al bezwaar tegen een verhoging van de toeristenbelasting. Volgens de VVD-er gaat die lastenverzwaring ten koste van de werkgelegenheid in de toeristische sector.