• Tim Jubbega: ,,Ik hoop Maarten te zien, maar als het goed is is hij zo weer uit zicht. -

    Privé
  • Tim in zijn eerste, op maat gemaakte, wetsuit.

    Eigen foto

Tim Jubbega zwemt mee met Maarten van der Weijden

AMERONGEN Rolstoelgebonden triatleet Tim Jubbega (28) uit Amerongen zwemt zaterdag twee kilometer door Stavoren tijdens de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden ten bate van kankeronderzoek. In 2016 verloor Tim zijn beide ouders aan de ziekte.

Edith Hazelzet

In 2012 bedwong Tim Jubbega als handbiker al eens de Alpe d'Huez. Het jaar 2019 staat voor hem in het teken van deelname aan uitdagende sportevenementen voor goede doelen, zoals onderzoek naar kankerbestrijding en rolstoeltrainingen via handicap.nl. Behalve aan de Elfstedenzwemtocht doet Jubbega op 24 augustus mee aan de triatlon van Veenendaal en in september aan de beklimming van de Mont Ventoux. Voor alle evenementen is persoonlijke sponsoring nog welkom.

OUDERS Zaterdag zwemt Jubbega met in gedachten zijn ouders, die in 2016 beiden overleden. Het bedrag dat hij hoopt op te halen koos hij symbolisch: ,,Mijn streefbedrag is 2016 euro, omdat ik dat jaar zowel mijn moeder als mijn vader verloor aan kanker. Ik wil zoveel mogelijk geld ophalen om eraan bij te dragen deze ziekte de wereld uit te helpen."

COACH En daarvoor traint hij hard. Behalve voor krachttraining in de Amerongse sporthal, is hij drie keer per week te vinden in de zwembaden van Doorn en Veenendaal. ,,Ik train bij VZC triathlon afdeling Veenendaal, en Zwemclub Woestduin en SRGZO in Doorn." Zijn coach is niemand minder dan Rob Barel, wereldkampioen op de triatlon en Olympisch atleet. Jubbega hoopt in de toekomst deel te mogen nemen aan de Paralympische Spelen: ,,Daarvoor ga ik op termijn vijf keer per week trainen. De Spelen van van 2020 zijn voor mij waarschijnlijk iets te vroeg, maar die van 2024 wil ik halen."

UITVAL Jubbega heeft spina bifida: ,,Door een plek met vocht in mijn ruggenmerg heb ik uitval in mijn onderlijf en benen. Hoe hoger die vochtplek zit, hoe meer uitval je hebt. Ik zit al mijn hele leven in een rolstoel." Sinds vorig jaar woont de geboren Leersumer in Amerongen. Hij vindt sporten van jongs af aan leuk, alleen als mindervalide komt er een hoop geregel bij kijken: ,,In Stavoren is de organisatie nog op zoek naar een plek waar ik naar het toilet kan, maar dat soort dingen ben ik wel gewend."

Voor zover bekend is hij de enige mindervalide sporter van de vijfduizend deelnemers. Verder wordt er op dit moment vanuit het sportbudget van de gemeente een sportrolstoel voor hem aangepast: ,,Het was een rugbyrolstoel, dus robuust is hij al. Mij gaat het om de schuine wielen waardoor ik niet achteruit rijd op de Mont Ventoux. Als ik een kwartslag draai, kan ik met die rolstoel even pauzeren."

WETSUIT Met spanning kijkt Jubbega nu uit naar de bezorging van zijn eerste wetsuit: ,,Ik hoop dat hij op tijd komt voor zaterdag. Ik kreeg hem met vijftig procent korting van Eric Craemers van de Triathlonwinkel uit Uden. Ernst van Kan van Dive Repairs in Maasbracht maakt hem gratis voor mij op maat, want hij vindt dat sporters met een beperking ook op recreatief niveau de hulpmiddelen moeten hebben om te sporten. Ik ben er superblij mee."

Hij kon de wetsuit slechts een keer proberen, omdat er op het laatste moment nog een aanpassing nodig was. ,,Het betekent voor mij een nieuwe manier van zwemmen. Door de wetsuit blijven mijn benen drijven, in plaats van naar beneden hangen." Daarmee komt ook een goede borstcrawl binnen zijn bereik.

Wie Tim Jubbega wil helpen aan zijn 2016 euro, kan dit doen via: https://www.11stedenzwemtocht.nl/participant/#participant/view/371bf8c4-4dba-4dcf-863a-944b25d42a07/