• De capsule werd geopend door SBI-directeur Jaap Jongejan

    Marc Satijn
  • In de capsule werd onder andere een blauwdruk gevonden van het theater

    Marc Satijn
  • In de tijdcapsule was ook een oorkonde aanwezig, in goede staat

    Marc Satijn

Tijdscapsule geopend op Zonheuvel

DOORN Een bij Landgoed Zonheuvel gevonden tijdcapsule is vrijdagmiddag geopend door SBI-directeur Jaap Jongejan. De uit 1939 afkomstige capsule werd gevonden onder het nieuw te bouwen openluchttheater, dat in de jaren dertig reeds aanwezig was op het landgoed. ,,Wij wisten uit de boeken al dat er een tijdcapsule in de grond lag en globaal wat er in zat. We zijn erg blij dat wij hem gevonden hebben", vertelt Peter van Doorn, die het bouwproject coördineert.

Marc Satijn

Wat ze dachten dat er in de capsule moest zitten, zat er ook daadwerkelijk in. ,,In 1939 is deze bij de opening van het theater begraven, om voor de toekomst materialen achter te laten. We wisten dat er munten, een foto van Koningin Wilhelmina, een oorkonde en een blauwdruk van het theater in moest zitten", vertelt directeur Jongejan. En dat bleek ook het geval, maar één onderdeel was het belangrijkste: de blauwdruk van de theater-bouwtekeningen. Nu ze deze weer in handen hebben, zal hij ook daadwerkelijk worden gebruikt voor de maatvoering van het nieuw te bouwen theater. Hier wordt maandag al mee gestart.

HINT Het vinden van de koker bleek niet lastig. Met een metaaldetector werd al snel een metalen staaf opgespoord, die vroeger als 'hint' in de grond was geplaatst. ,,We hebben de omliggende grond vervolgens bijna een meter weggegraven, maar rond een halve meter diep was de tijdcapsule al te vinden", vertelt de coördinator

BESCHADIGD Het openmaken van de reeds bijna tachtig jaar in de grond liggende capsule kostte wel meer moeite dan gedacht. De graafmachine die meehielp bij de zoektocht had de buis iets ingedeukt, waardoor de papieren er niet gemakkelijk uit konden worden gehaald. Toch lukte het uiteindelijk om alles onbeschadigd uit de koker te krijgen en kunnen de materialen tijdelijk -na het vastleggen op beeld- in een kluis binnen Zonheuvel worden bewaard.

 

JAARBOEK ,,Tijdelijk, want 5 juli hebben wij de officiële opening van het openluchttheater. Dan zullen de nu gevonden spullen, inclusief materialen uit deze tijd én een eigen geschreven brief weer terug in de grond worden gestopt. Volgend jaar schrijven wij een nieuw SBI-jaarboek, waarin wij zullen noteren dat er weer een capsule te vinden is", vertelt Jongejan trots.  

 

VERRASSING Toch miste Jongejan iets bij deze opgraving. ,,Er zat exact in wat wij al uit de boeken hadden gehaald. Je hoopt dan eigenlijk wel een beetje dat er iets bijzonders in zit, wat je niet verwacht. Wij gaan daar dus wel voor zorgen bij onze eigen te plaatsen tijdcapsule", stelt de directeur, die nog niets loslaat over de plek waar de nieuwe capsule zal komen, uit angst voor schatzoekers met een metaaldetector.

 

OPENING De officiële opening van het openluchttheater op 5 juli zal worden verricht door burgemeester Frits Naafs. ,,Speciaal voor deze avond zal de mini-opera "A postcard from Aleppo" worden opgevoerd. Het is prachtig hoe dit alles samenkomt, want ook het bouwproject zal samen met het nieuwe initiatief Prima Perspectief worden uitgevoerd. Drie statushouders zullen komen helpen met het opzetten van het theater", verwoordt Wim Oolbekkink namens het SBI.

 

CROWDFUNDING Voor de realisatie van dit theater werd een crowdfunding opgestart waarmee de benodigde bouwkosten á 15.000 euro moest worden opgehaald. Inmiddels staat de teller hiervan op 15.055,50 met dank aan 27 donateurs.