• Burgemeester Frits Naafs onthult het nieuwe Mariabeeld.

    Victor Schutijser
  • ,,Geweldig wat een opkomst, dit hadden we niet durven dromen", aldus Jaap Holwerda, voorzitter Stichting Credo Pugno.

    Victor Schutijser

Tientallen bij nieuwe 'Mariaverschijning' Driebergen

DRIEBERGEN Tientallen mensen zijn zaterdag bij de onthulling van het Mariabeeld in Driebergen geweest. De 'verschijning' was in de Mariagrot in de bossen bij Rijsenburg, een beetje Lourdes in het dorp. De grot is volledig opgeknapt en na een afwezigheid van vijftig jaar is er weer een Mariabeeld terug in de grot.

Victor Schutijser

,,Een sobere uitvoering, maar dat past wel", aldus burgemeester Naafs. ,,We zijn erg verguld met zo'n grote opkomst", zegt Hans Havers, initiator van deze gedachte om Maria terug te plaatsen. Zelf is hij niet gelovig maar vooral geïnteresseerd in de cultuurhistorie voor het dorp.

,,170 jaar geleden heeft het Aartsbisdom Utrecht dit terrein gekocht, 32 hectare", begint Havers. ,,Daar hebben ze grootseminarie Rijsenburg opgezet. 50 jaar geleden is de functie daarvan gestopt en 30 jaar geleden is het afgebroken, ondanks heel veel protest. Het zij zo. Maar 50 jaar geleden is ook Maria hier verdwenen. Niemand weet waar het beeld is, misschien staat het nog wel ergens in Rijsenburg."

De grot is helemaal opgeknapt en in het midden staat nu een nieuw, zestig kilo wegend beeld van de heilige maagd Maria. Helemaal in wit gekleed, met een blauwe sjerp. Dat is eenzelfde kleurstelling als hoe Maria te bewonderen is in het bedevaartsoord Lourdes in de Pyreneeën. Daar zou Maria meerdere keren in een grot verschenen zijn.

BIJZONDERE PLEK ,,De pastoor zou misschien jaloers zijn als hij ziet hoeveel mensen hier vanmiddag staan", zegt burgemeester Naafs. ,,Of u nou uit Driebergen of van Rijsenburg komt, dat maakt niet uit dit is een bijzonder plek in onze gemeente. Daarom hebben we een jaar of drie geleden ook besloten om hier van de Lourdesgrot een gemeentelijk monument te maken. Een bijzondere plek moet je ook een bijzondere status geven", vindt Naafs.

,,Toen wisten we nog niet dat jullie hier ook aan de gang gingen om het beeld terug te vinden", zegt Naafs tegen de initiators. ,,Twee jaar geleden is de stichting Credo Pugno opgericht met als doel om te zorgen voor het Schaepman-monument en zijn ruime cultuurhistorische omgeving. Een maand of vier geleden zei ik tegen Jaap, laten we Maria weer terug brengen", vertelt Havers.

,,Het is bijzonder dat we dit vanuit het dorpsbudget hebben kunnen doen. Dit is het tweede project, dus meneer Jaap, ik daag u weer uit voor het volgende", zegt burgemeester Naafs. ,,We hebben al wat ideeën", merkt Jaap Holwerda, voorzitter van Stichting Credo Pugno, desgevraagd op.

ANGST VANDALISME Vanuit de buurt kwam de vraag of dit beeld wel geplaatst moest worden. Door het beeld te plaatsen zou vandalisme aangetrokken worden. ,,Angst is een slechte raadgever", vindt burgemeester Frits Naafs. ,,Met zo'n houding zouden we niets meer kunnen doen. Verschillende buurtbewoners hebben aangegeven om een oogje in het zeil te houden. Zij trekken aan de bel als er iets is."

Voor de zekerheid komt er een bordje met de tekst 'Lieve jongen doe mij geen pijn, ook voor jou wil ik er altijd zijn' aan het hek te hangen. Op het bordje staat ook een QR-code, met een smartphone vind je zo de achtergrondinformatie van deze grot, maar ook een link naar de wandelroute.