• Marc Satijn

Tieners verzorgen dieren bij Het Zonnehuis

DOORN Met dank aan de Maatschappelijke Stage binnen de Utrechtse Heuvelrug hebben de dieren bij verpleeg- en woonzorgcentrum Het Zonnehuis Doorn er een tweetal jonge, vrijwillige verzorgsters bij. De dertienjarige Annelieke Nimberg en veertienjarige Danine Pieterse vonden het vrijwilligerswerk zo leuk, dat zij besloten om iedere zondag terug te keren om de dieren te voederen en -als ze genoeg tijd hebben- te knuffelen.

Marc Satijn

Nu de maatschappelijke stage -waarbij tweedejaars middelbare scholieren dertig uur lang in aanraking komen met vrijwilligerswerk- er al ruim een half jaar op zit voor de scholieren van het Revius Lyceum Doorn, keren ze nog steeds met veel plezier terug naar dierenweide 'De Bokkesprong'. ,,Wij geven dieren eten en als wij zin hebben om iets langer te blijven, verschonen we de hokken en knuffelen wij nog even met de dieren", vertelt Annelieke. In de Bokkesprong zijn vooral konijnen, kippen en vogels aanwezig die dagelijks gevoerd moeten worden.

STAGE De keuze om bij de dierenweide stage te gaan lopen kwam voornamelijk omdat zowel Danine als Annelieke 'dieren schattig en gezellig vinden'. ,,Ze zijn lief en leuk om naar te kijken", vertelt Danine glimlachend. Echter was de Bokkesprong helemaal geen locatie voor een maatschappelijke stage. ,,Het Zonnehuis vertelde dat er wel stages werden gedaan, maar niet bij de dieren. Gelukkig mochten wij wel op gesprek komen. Toen het uiteindelijk mocht, hebben wij eerst een paar keer meegelopen met iemand die al langer vrijwilliger is", aldus de dames, die nu zelfstandig de verzorging op zich nemen.

RELAXED Toch hadden ze -net als menig andere scholier- ook na de stage kunnen stoppen en een andere tijdsinvulling kunnen gaan zoeken voor de vrije zondag. ,,Maar het is hier relaxed...", stelt Danine, die het ook leuk en gezellig vindt om af en toe met de bewoners van het Zonnehuis te praten. ,,Maar belangrijker is dat wij een band hebben gekregen met de dieren. Als ik weg ben -bijvoorbeeld als ik op vakantie ga- heb ik altijd het gevoel dat ik iets mist", vult Annelieke aan, die samen met Danine zelfs namen heeft gegeven aan de meeste dieren.

VRIENDEN Toch zien de twee tieners hun vrienden nog niet zo snel hetzelfde doen. ,,Ze vragen ons ook vaak waarom wij het blijven doen. Wij vinden het gewoon leuk, maar veel vrienden klagen altijd over hun vrijwilligerswerk." Ze raden dan ook meerdere jongeren aan om dergelijk werk te gaan doen. ,,Het duurt niet heel erg lang; vijf minuten als we het snel doen... maar het kan soms ook wel eens twee uur duren."

EINDE Hoelang het tweetal de verzorging blijft volhouden? ,,Heel lang, in ieder geval tot wij er geen zin meer in hebben", lachen de twee. Tot die tijd zijn ze -bijna- iedere zondag te vinden binnen de hekken van de dierenweide bij Het Zonnehuis.

Het Zonnehuis geeft aan het leuk te vinden als jonge vrijwilligers zich melden om hun talenten in te zetten, bijvoorbeeld door muziek te maken, te wandelen of taarten te bakken.