• Corina Blommendaal

Team Bird loopt voor Lyme

DOORN Lopen voor Lyme is een wandel- en hardloopevent voor patiënten die chronisch lijden aan de ziekte van Lyme. Team Bird doet mee voor Berdien Renes, een jonge vrouw van 33 jaar uit Doorn, die deze ziekte al acht jaar heeft. De loop is op zaterdag 14 april bij het Henschotermeer.

Corina Blommendaal

Tijdens dit evenement lopen 1.317 mensen uit het hele land voor 120 patiënten met chronische Lyme. ,,Het bijzondere aan dit event is, dat iedere cent rechtstreeks naar de patiënt gaat", vertelt Joost Henneman, familielid van Berdien. ,,Lyme is de snelst groeiende infectieziekte in Europa en wordt veroorzaakt door de Borreliabacterie, verspreid door teken. Zeker in deze bosrijke omgeving is de kans op een tekenbeet groot."

Dit evenement wordt voor de tweede keer georganiseerd door de Stichting Lopen voor Lyme. De loop is van 12.00 tot 19.00 uur en deelnemers bepalen zelf hoeveel ze willen lopen. De Stichting regelt alles rondom het event en zorgt ervoor dat alle inkomsten rechtstreeks bij de patiënten terecht komen.

,,Dit soort initiatieven zijn fantastisch en echt nodig", benadrukt Henneman. ,,In Nederland krijgt maar een klein deel van de Lymepatiënten hun behandeling volledig vergoed. Daardoor wordt een groot deel van de patiënten geremd in het starten van een behandeling door hun financiële situatie."

LEVEN OP ZIJN KOP Lyme wordt vaak niet herkend en erkend door de huisarts en binnen Nederland is er relatief weinig bekend qua onderzoek en behandeling, in vergelijking tot bijvoorbeeld Duitsland. ,,De opbrengst van dit evenement is letterlijk nodig om de patiënt, in ons geval Berdien, te ondersteunen", vertelt Ruard Brouwer, partner van Berdien. ,,Zij is volledig afgekeurd. Bij haar is Lyme ontdekt doordat ze uitval in haar benen en koortsaanvallen kreeg. Ze werkte als trainingscoach, was altijd heel energiek, zat vol plannen. Als acute Lyme niet goed behandeld wordt, wordt het chronisch en is het heel lastig te genezen. Dat is bij Berdien gebeurd. Ze heeft veel onderzoeken en behandelingen in Duitsland gehad, daar kunnen ze simpelweg meer dan hier. Ik heb bewondering voor haar levenslust."

Twee jaar geleden heeft team Bird 20.000 euro verzameld en daarmee heeft de Doornse de behandelingen in Duitsland kunnen betalen. ,,Het is mijn nichtje en als ik zie hoe het gaat en hoe ze leeft heb ik daar enorm veel waardering voor", vertelt Erik Renes. ,,Ik ben blij dat ik op deze manier iets voor haar kan doen. Tijdens het event komen de patiënten kijken hoe hard er voor hen gelopen wordt. Toen ik bij het vorige event alle patiënten binnen zag komen, stond ik bijna te huilen. Met rolstoelen, aan de zuurstof, van jong tot oud. Je hebt geen idee. Ik ga weer mijn best doen om zoveel mogelijk geld voor Berdien binnen te krijgen. Het is gewoon heel hard nodig."

,,Er wordt een vip-tent ingericht waar ze kunnen verblijven, met bedden en alles wat nodig is om dat vol te kunnen houden", zegt Henneman. ,,Ik heb zoveel respect voor Berdien, dat ze zo voor haar kwaliteit van leven vecht. En we helpen haar daar heel graag bij." Kijk voor meer informatie op www.lopenvoorlyme.nl/team/team-bird.