• Dorpsjournalist.nl

Te veel ozon in bankgebouw

DOORN De gifkwestie rond de stomerij aan de Doornse Acacialaan krijgt een onverwachte wending. Een medewerkster van de ING-bank aan de overkant van de straat werd dinsdag onwel door blootstelling aan ozon. Volgens milieuwethouder Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) wordt onderzocht of de saneerinstallatie bij stomerij Van Boordt lekkage vertoont.

Michiel Schaaij

Het bankfiliaal is woensdag niet open gegaan en het is nog onduidelijk hoe lang de ING haar deur gesloten houdt. Medewerkers van de bank uitten dinsdag klachten over een chloorachtige lucht in het gebouw en in de onderliggende garage. Die geur veroorzaakte misselijkheid en hoofdpijn. Bij één medewerker werd 's avonds bij bloedonderzoek blootstelling aan ozon aangetoond.

ZUIVERING Ook in het bankgebouw werd ozon gemeten, zegt wethouder Nijhof. Die stof wordt gebruikt om de met perchloorethyleen verontreinigde grond rond de stomerij te zuiveren. Ook provinciaal gedeputeerde Mariette Pennarts-Pouw (Groen Links) zegt dat het waarschijnlijk is, dat de gezondheidsklachten met de sanering samenhangen.

MAATREGELEN Inmiddels is de grondreinigingsinstallatie in opdracht van saneerder Bosatex buiten werking gesteld. In afwachting van verdere maatregelen wordt eerst een onderzoek ingesteld. Dat is inmiddels in volle gang. Verder is de ook GGD geïnformeerd. Het is nog niet bekend welke gevolgen een eventuele ozon-lekkage kan hebben voor de sanering en voor omwonenden.