• ,,Voor ons is heel belangrijk dat de makers zich presenteren met mooie foto's."

    Monique José Timmermans

Talentvolle makers op één website

MAARN Een breed aanbod van talentvolle 'makers' samenbrengen op één platform. Dat willen Jeanne uit Maarn en haar compagnon Mariska met hun website MastersandCrafters.com. ,,Een site voor consumenten die zelf in de hand willen hebben wat ze laten maken en door wie. En voor alle makers die gevonden willen worden op het web." Na voorwerk en testen is het tijd om de website daadwerkelijk te laten bouwen en daarvoor is een crowdfunding opgestart.

Monique José Timmermans

Het idee ontstond bij de dames toen ze zelf bezig waren met verbouwen en inrichten van hun huizen. ,,Er moest bijvoorbeeld een inbouwkast in een jaren dertig woning komen. Je kunt een timmerman of klusjesman vragen om je opdracht uit te voeren. Wil je echter meer inbreng van creativiteit of ontwerp, kun je bij MastersandCrafters zoeken. Wij menen dat al jouw ideeën te maken zijn, als je maar de juiste maker kunt vinden."

Door het aanbod van handgemaakte producten bij elkaar te brengen, krijgt de consument een bron van inspiratie op vele gebieden. ,,Voor ons is heel belangrijk dat de makers zich presenteren met mooie foto's." En dat niet alleen interieur gebied of houtbewerking, maar ook leer, stof, porselein, staal. Van deuren tot persoonlijke cadeaus van tenten tot bruidsjurken, van ict tot fotografie.

,,Wij geloven niet in de niche, juist de breedte versterkt. Nu is het lastig om die makers samen te vinden. ,,Het internet is vol met kleine groepjes, regionaal of branchegericht. Juist een landelijk breed overzicht van handige mensen die jouw ideeën kunnen helpen vormgeven en daadwerkelijk maken, ontbreekt."

Afgelopen maanden hebben de Jeanne en Mariska veel voorwerk gedaan. ,,We wilden natuurlijk testen of onze behoefte bij meer mensen leeft. Wat zoeken consumenten, hoe bieden makers zich aan, waar vindt men elkaar?" Het is voor Jeanne een spoedcursus social media geworden. ,,Facebook, Instagram, twitter. Ik heb alles afgestruind om informatie te vergaren."

Via Instagram en Facebook is het duo vervolgens gestart met het platform MastersenCrafters.com – de voorlopige website. ,,Al snel ging het leven. Wij volgden makers, makers gingen terug volgen. En al sneller dan verwacht bereikten we ons doel van 350 serieuze makers die zich hebben aangemeld bij MastersandCrafters. En die – zo merken we nu al – een enorm positieve inbreng naar elkaar hebben."

Tijd voor de volgende stap: het bouwen van een site waar de makers zich kunnen presenteren en de consumenten kunnen zoeken en waar direct contact gelegd kan worden. ,,Het moet een hele gebruiksvriendelijke website worden, met achter de schermen diverse technische functies. Dat maakt het tot een duur project. De crowdfunding loopt tot 9 mei, zie hiervoor de website."

Om het platform groot te maken en te houden is het nodig dat het gratis is. ,,Uiteindelijk willen we wel een verdienmodel ontwikkelen. Ook kunstenaars en makers van handgemaakte producten moeten ondernemers worden. Het platform kan er ook aan bijdragen dat er meer inzicht ontstaat in de kosten. Inkoop van goed, duurzaam materiaal, gereedschap, uren. Handgemaakt is kostbaarder. Maar het is ook persoonlijker, specialer. En daarvoor is een markt, dat is heel duidelijk." Wie nu al contact wil leggen kan het beste een oproep doen via de facebookpagina.