• ADF

'Taboe op angst doorbreken'

DRIEBERGEN Iedereen is wel eens bang of angstig. Een normaal fenomeen, maar als dit je leven gaat regeren kan er meer aan de hand zijn: een stoornis. Daarom organiseert de ADF Stichting een speciale thema-avond over dit onderwerp. De in Driebergen gehuisveste Angst Dwang en Fobie Stichting (ADF) wil vooral het taboe op het onderwerp angststoornissen doorbreken. ,,Mensen schamen zich als zij last hebben van deze aandoening", vertelt stichtingsdirecteur Josine van Hamersveld, die angst en depressie liever niet ziet als aandoeningen maar als ziektes. ,,Mensen die er last van hebben voelen zich ook daadwerkelijk patiënt." 

Marc Satijn

 

Eén op de vier mensen krijgt minstens een keer in het leven te maken met overmatige angst. Dat kan een specifieke fobie zijn, zoals pleinvrees, of smetvrees, maar ook een brede sociale angst. ,,Het is vaak een sluipend proces wat maakt dat mensen geïsoleerd raken en klachten krijgen als dwang, hyperventilatie en zelfs kan het leiden tot depressie", meent Van Hamersveld.

Met ruim twintig vrijwilligers in Driebergen en nog eens zestig in het land geeft de ADF Stichting voornamelijk veel voorlichting, adviezen en brengt het lotgenoten met elkaar in contact. ,,We krijgen ook veel ouders, kinderen en partners bij de stichting die iets willen weten van de ziekte. Men kan dan op onze locatie aan de Hoofdstraat langskomen voor themamiddagen en sociale angsttrainingen, maar kunnen ook altijd bellen voor advies. Je krijgt dan hoe dan ook iemand aan de telefoon die zelf de ervaring heeft gehad." Ook brengt de stichting het speciale ledenblad 'Vizier' uit aan de leden van de stichting.

 

ONWETENDHEID ,,Doordat de meesten zich voor de ziekte schamen hoor je niet dat anderen er ook last van hebben", stelt de directrice, die weet te vertellen dat ook veel gevallen van een burn-out eigenlijk angststoornissen zijn. ,,Mensen zeggen liever dat ze een burn-out hebben dan een stoornis... puur uit schaamte."

 

JONGEREN Volgens haar komt de ziekte voor onder alle lagen van de bevolking, maar krijgen ook veel jongeren op vroege leeftijd al te maken met angst- of paniekaanvallen. ,,Dat komt door de te hoge lat. Ze moeten minimaal twee sporten doen, minstens een muziekinstrument kunnen bespelen, leuke kleding dragen en bij de juiste groep horen", aldus de directrice, die dit deels toerekent aan de ouders. ,,Waarom moet alles?"

 

,,Eén op vier mensen komt een angstaanval een keer in zijn leven tegen: door een ziekte, een nare gebeurtenis of juist door iets leuks. Zo kan je bij een geboorte gaan twijfelen over of je het wel aan kan", aldus Van Hamersveld, die ook aangeeft dat het in de genen al aanwezig kan zijn. ,,Angst zelf is heel normaal: als je geen angst kent kan je ook niet vluchten. Maar het moet je leven niet gaan regeren."

 

HYPERVENTILEREN Niet alleen het vermijden van situaties is een symptoom, maar ook paniekaanvallen en zelfs hyperventileren is een symptoom van angst. ,,Maar dat komt ook voor bij mensen met een longziekte. Het onderscheid is dus lastig te maken", aldus Van Hamersveld, die in 2013 de Hyperventilatie Stichting bij de ADF Stichting heeft betrokken. ,,Je kan van de ziekte af komen, maar dat kan je niet beloven. Iedereen die dat belooft deugt niet", stelt de directrice, die cognitieve gedragstherapie - het herkennen van angstgevoel - wel als goed middel ziet. ,,Dan leert men er mee om te gaan."

 

THEATER Om meer bewustzijn te creëren over de ziekte organiseert de stichting op dinsdagavond 29 november een speciale avond met als thema 'Angst neemt de regie'. ,,De avond begint met de interactieve theaterdocumentaire ANGST van theatermakers PodiumT. Er zullen vijf á zes schermen schermen komen te staan waarop lotgenoten zichtbaar zijn. De theatermaakster gaat vervolgens met hen in gesprek. De voorstelling brengt op indringende wijze in beeld hoe angst de regie kan nemen in het dagelijks leven."

 

In het tweede deel van het programma zullen er gesprekken worden gevoerd onder leiding van Ton van Balkom en Else de Haan.

Van Balkom is hoogleraar psychiatrie en voorzitter van de werkgroep die de nieuwe zorgstandaard Angst opstelt. De Haan is psycholoog & psychotherapeut, bijzonder hoogleraar cognitieve gedragstherapie bij kinderen en adolescenten, voorzitter van de ADF stichting en bij het brede publiek bekend als de begeleidster en expert bij het RTL 5 programma 'Levenslang met Dwang'.

Angst neemt de regie vindt plaats in Champ'Aubert in Driebergen en begint om 19:30 uur. De toegang is vijf euro voor ADF-leden en vijftien euro voor niet-leden, inclusief pauzedrankje.

Meer informatie is te vinden op de website www.adfstichting.nl.