• Clemens Festen, voorzitter van de SWD, Ger Hoogerwerf en Heleen Keijzer-Lambooy onthullen het bordje bij de geroneveerde stal.

    Victor Schutijser

SWD doneert aan Woelige Nest

DRIEBERGEN Het was een drukte van belang, afgelopen zondagochtend bij Kinderboerderij 't Woelige Nest. Naast de festiviteiten voor het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest werden er drie verbouwde verblijven voor dieren met hoorns geopend. ,,De drie binnenverblijven van onder anderen de geiten en schapen hebben nu stenen muren in plaats van alleen houten muurtjes. Naast dat het helpt met isoleren, scheelt het ook veel in toekomstig onderhoud", weet Jannie Foekens, voorzitter van Stichting Kinderboerderij 't Woelige Nest.

Victor Schutijser

De verbouwing is mogelijk gemaakt door een donatie van Stichting Wel-Doen Driebergen (SWD). De stichting is ontstaan uit het vroegere Stichting Welzijn Driebergen, het geld dat zij verdiend hebben met het verkopen van het gebouw 'De Vijver' gebruiken zij nu om incidentele subsidie te geven aan vrijwilligersinitiatieven in Driebergen.

De kinderboerderij heeft één betaalde kracht, in het bezit van alle diploma's om de dieren te verzorgen. Verder wordt al het werk op de boerderij gedaan door vrijwilligers. Het gaat dan om toezicht houden in de speeltuin, zetten van koffie en thee en het voeren van de dieren.

VAN DE GEMEENSCHAP ,,Het geld voor het gebouw van de SWD is destijds door de gemeenschap van Driebergen opgebracht. We vinden het belangrijk dat het geld dat verdiend is met het verkopen van dat pand weer terugvloeit naar Driebergen, om te zorgen dat het dorp levendig blijft", aldus Clemens Festen, voorzitter van de SWD.

Festen benadrukt het belang van vrijwilligers in Driebergen. ,,Vrijwilligers zien wij als het cement van de samenleving. Zij verhogen de samenhang van het dorp, daar heeft iedereen in Driebergen plezier van. Wat we zien is dat vrijwilligers wel tegen hindernissen aanlopen, dat is waar wij kunnen helpen met een subsidie", aldus Festen.

ONDERHOUDSARM Een van die hindernissen was voor de kinderboerderij het onderhoud. ,,We krijgen subsidie van de gemeente en verdienen zelf geld met de verhuur van een gebouw hier op het terrein aan de BSO, ook met kinderfeestjes en het konijnenhotel in de zomer verdienen we geld", vertelt Foekens. ,,De investering om de drie houten stallen te verbeteren met steen om het hout heen, is een investering die we zonder Stichting Wel-Doen nooit hadden kunnen opbrengen. De stallen zijn op deze manier onderhoudsarm gemaakt, klaar voor de toekomst."

Dat is maar goed ook, want volgend jaar viert de kinderboerderij haar 40e verjaardag.

,,Organisaties met een plan mogen zich bij ons melden. De SWD geeft geen structurele subsidie, we willen niet op de stoel van de gemeente gaan zitten", aldus Ger Hoogerwerf, penningmeester van SWD. Meer informatie over Stichting Wel-Doen Driebergen is te vinden op www.swddriebergen.nl