• Janneke Schotveld is blij met de verfilming van haar boek Superjuffie

    Keke Keukelaar / Unieboek Uitgeverij Het Spectrum

Superjuffie nu ook in de bioscoop

DRIEBERGEN Wie in de herfstvakantie een dagje uit wil met de kinderen, kan zomaar in de bioscoop terecht komen. Daar draait namelijk de nieuwe Nederlandse kinderfilm Superjuffie. Het verhaal over de verlegen juf Josje en haar alter ego die over superkrachten beschikt om dieren in nood te redden. De Driebergse schrijfster Janneke Schotveld is de bedenker van het personage en verhaal.

Danny van der Linden

Schotveld was zelf werkzaam als juf op een zorgboerderij toen ze het schrijversvak in ging. De inspiratie voor het boek Superjuffie kwam deels voort uit haar werk in het onderwijs. De boeken over de onhandige Juf Josje die superkrachten krijgt na het eten van een stukje krijt en dieren in gevaar redding brengt zijn inmiddels razend populair bij de jeugd.

HEEL LEUK Sinds vorige week is het verhaal ook als film te zien. ,,Heel leuk", reageert Schotveld zelf. ,,Het verhaal komt heel erg overeen met hoe ik het bedacht heb. Ik ben ook heel blij met Diewertje Dir die de rol van Juf Josje speelt. Dit is een dubbelrol, want ze speelt natuurlijk ook Superjuffie." Dat Diewertje donker haar heeft en Superjuffie in het boek blond is vindt Schotveld niet storend. ,,Daar ben je binnen tien minuten aan gewend."

OP DE SET Janneke Schotveld bracht zelf ook een dag op de set door. ,,Dat was ook heel leuk. Ik zag de kinderen die in de film meespelen en wist meteen wie welk personage was." Schotveld zelf is ook te zien in de film. ,,Ik ben drie seconden in beeld. Als je heel goed oplet zie je dat ik een geit aai", zegt ze.

De plannen voor de film bestaan al even. ,,Er was vijf jaar geleden voor het eerst sprake van", legt Schotveld uit. ,,Daarna duurt het heel lang. Dat heeft met financieringen en andere dingen te maken. Maar als dat eenmaal rond is gaat het ineens heel snel."

CADEAUTJE Drie weken geleden zag Janneke Schotveld voor het eerst het resultaat. ,,Dat was heel bijzonder. Ik zat met een vriendin in een lege bioscoopzaal te kijken naar mijn eigen verhaal", zegt de schrijfster. ,,Die mogelijkheid was een cadeautje van de producent. Het begin is wel iets anders dan in het boek, maar dat vond ik niet zo erg." De film Superjuffie is gemaakt door de makers van de films Mees Kees en Dummie de Mummie. Al deze kinderfilms kregen een vervolg. ,,Dat zou natuurlijk ook leuk zijn voor Superjuffie", vindt Schotveld. ,,Maar het is nog niet zeker."

SPROOKJESBOEK Het zijn drukke tijden voor de Driebergse schrijfster die in de kinderboekenweek van hot naar her rende om haar werk te promoten. Bovendien is er door de verfilming van Superjuffie meer aandacht dan ooit voor Schotveld. En dan was er ook nog tijd voor de lancering van een nieuw boek. ,,Ik heb een modern sprookjesboek geschreven. Het is een mooie uitgave geworden met vijftien moderne sprookjes", aldus Schotveld. ,,Je kunt daarbij denken aan twee koningen die samen een kindje willen, een heks die de Wifi uitschakelt of een dappere ridster die een prins redt uit een kasteel."

VERHALENBUNDEL Het schrijven van een verhalenbundel was altijd al een wens van Janneke Schotveld. ,,Ik ben de uitgeverij dankbaar dat ik deze mogelijkheid heb gekregen", sluit ze haar verhaal af. ,,Er hebben vijftien verschillende illustratoren aan het boek gewerkt. Ik ben blij met het resultaat.

Het sprookjesboek "De Kikkerbilletjes van de koning" is nu verkrijgbaar in de boekhandel.