Stukje verleden tot leven door boek 'De familie Du Bois in Maarsbergen'

MAARSBERGEN Met een nieuw boekje over kasteel Maarsbergen, rondleidingen over het landgoed en een expositie in de Dorpskerk in Maarsbergen brengt de Cultuur Historische Commissie van de Vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk een stukje verleden tot leven. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september is iedereen welkom van 10.00 tot 16.00 uur op beide locaties. De unieke rondleidingen starten om 11.00, 13.00 en 15.00 uur bij de Oranjerie van Landgoed Maarsbergen, waar ook een theetuin is ingericht. Bij grote belangstelling komen er extra rondleidingen.

Monique José Timmermans

,,Iconen en symbolen is het thema van Open Monumentendag dit jaar. De bijzondere geschiedenis van de familie Du Bois - van 1804 tot 1882 eigenaar van Landgoed Maarsbergen - en hun invloed op het dorp staan centraal", aldus CHC-voorzitter Bertjan Sneller. Ter gelegenheid van deze Open Monumentendag wordt het boekje 'De familie Du Bois in Maarsbergen' uitgegeven. David Vroon schreef het: ,,Er was zo weinig bekend over deze periode. Het huis waar ik woon is door Du Bois gebouwd, dus daar begon mijn interesse en zoektocht. De familie nam het initiatief en stelde de financiële middelen beschikbaar voor de bouw van de Dorpskerk en veranderde ook veel aan het landgoed zelf. Ze drukten dus duidelijk een stempel op het dorp. Tijdens de rondleiding ga ik hierop in."

INVLOED Een tipje van de sluier licht Vroon alvast op: ,,Geheel in lijn met de hype van die tijd heeft Du Bois de strakke geometrische lijnen van de vorige eigenaar - de familie De Marez - aangepast naar de meer vloeiende en ronde vormen van de Engelse tuin. Dat vond men spannender, je overzag niet gelijk alles. En het huis werd voorzien van een witte pleisterlaag en het koetshuis werd gebouwd." In dit koetshuis zijn tijdens Open Monumentendag de rijtuigen van de familie Godin de Beaufort te bezichtigen.

TRAGIEK Bevlogen vertelt Vroon over zijn zoektocht in vele archieven. ,,Dat vind ik leuker dan internet. Het is magisch als je ineens een afstudeerbul in je handen hebt of het handgeschreven boekje waarin Du Bois zelf beschrijft hoe hij met de tuinman dieven achtervolgd heeft. Het halve kasteel was leeggeroofd door een rondreizende bende en de achtervolging eindigde pas in Hellendoorn. Het verhaal leest als een spannend jongensboek. En ik ben getroffen door de tragiek die om de familie heen hangt. Kindersterfte, onechte kinderen die later erkend worden maar niet trouwen, geen stamhouder en dus verkoop van het landgoed." Hoewel er veel boven tafel is gekomen, blijven er ook vragen onbeantwoord. Hoe kwam de familie aan zijn kapitaal? ,,Grootvader was niet rijk, vader veilingmeester en toch had zoon zoveel te spenderen. En waar is het geld gebleven nadat dochter op hoge leeftijd het familiebezit verkocht?"

Er is genoeg bekend voor het maken van het boekje 'De familie Du Bois in Maarsbergen', dat voor 6 euro te koop wordt aangeboden. En er komt in de toekomst zeker meer. ,,Recentelijk heb ik weer een aanknopingspunt gevonden, fotoalbums en een dagboek van een nicht. Het geeft een mooie kijk op het dagelijks leven van die tijdvakantie in Baden Baden tot een begrafenis."