• Jeroen van der Veer

Strijdplan tegen misdaad

HEUVELRUG Criminele ondermijning is de komende jaren prioriteit nummer één in het veiligheidsplan van burgemeester Frits Naafs. Samen met teamchef Henk Wiesenekker van het politiedistrict wil hij de georganiseerde misdaad het vuur aan de schenen leggen. ,,Als criminelen zich organiseren, moet je daar een georganiseerde overheid tegenover zetten", aldus Wiesenekker.

Michiel Schaaij

SAMENWERKING Ook burgemeester Naafs is overtuigd van het belang van georganiseerde actie tegen de misdaad. ,,In de onderwereld werken ze goed samen, dus dat moeten wij ook doen", zegt hij. Omdat criminaliteit zich niet aan gemeentegrenzen houdt, is het nieuwe Integrale Veiligheidsplan (IVP) tot stand gekomen in samenwerking met buurgemeenten Wijk bij Duurstede, Rhenen, Veenendaal en Renswoude. Overigens moet Wijk bij Duurstede nog officieel goedkeuring aan het plan verlenen.

ZOLDERKAMER De ondermijning zelf, is vaak niet of nauwelijks zichtbaar. De vermenging van de onderwereld en de bovenwereld begint soms al op een zolderkamer waar wiet wordt verbouwd, of bij een agrariër die vanwege financiële problemen een loods aan een drugsproducent verhuurt. Volgens Naafs en Wiesenekker gaat het om een maatschappelijk probleem, dat ook in deze regio speelt en waartegen gezamenlijk opgetreden moet worden.

ZICHTBAAR Om meer zicht op de criminele ondermijning te krijgen, willen de vijf gemeenten de meldingsbereidheid van inwoners vergroten. ,,Ondermijning zelf is niet zichtbaar, maar we willen de aanpak ervan wél zichtbaar maken", aldus politiechef Wiesenekker. In zijn integrale aanpak gaat Naafs ook de wethouders Chantal Broekhuis (CDA) en Hans Waaldijk (Open) vaker betrekken. Die hebben het agrarische buitengebied en de aanpak van mensen met verward gedrag in hun portefeuille.

CRIME FIGHTER Landelijk worden burgemeesters steeds vaker gezien als de lokale crime fighters. Dat levert vaak bedreigingen op en in sommige plaatsen moeten burgemeesters zelfs onderduiken, vanwege ernstige bedreigingen vanuit de onderwereld. Zover is het in de Heuvelrugdorpen nog niet gekomen. Volgens burgemeester Naafs wordt hij in de sociale media soms onheus bejegend. ,,Maar daar lig ik geen moment wakker van".

OVERLAST Naast de criminele ondermijning is er in het veiligheidsplan extra aandacht voor de aanpak van verwarde personen. Ook jongerenoverlast staat hoog op de agenda. Naafs wil problemen vroegtijdig signaleren en hoopt daarmee te voorkomen, dat inwoners op jonge leeftijd in de criminaliteit belanden.