• Renk Knol

Strijd om oude postkantoor Driebergen

DRIEBERGEN De bouw van zes appartementen bovenop het oude postkantoor krijgt nog geen groen licht van de Heuvelrugpolitiek. Eerst moeten omwonenden in staat worden gesteld om hun bezwaren voor het voetlicht te brengen.

Michiel Schaaij

Volgens VVD-er Peter van der Zee heeft wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) de gemeenteraad misleid met de bewering dat de meeste buurtbewoners geen bezwaar hebben tegen het plan. Een politieke meerderheid dwong Boonzaaijer donderdagavond om het voorstel terug te nemen.

ONGENOEGEN Boonzaaijer zelf waste tijdens de raadsbespreking zijn handen in onschuld en wees met de beschuldigende vinger naar projectontwikkelaar Izaäk van Ekeren. Die zou verantwoordelijk zijn voor de participatie van omwonenden en had geen melding van grote bezwaren gemaakt. Maar als er donderdagavond één ding duidelijk werd, dan was het dat buurtbewoners wel degelijk zwaarwegende kritiek hebben op de bouw van een nieuw appartementencomplex bovenop de bibliotheek.

EENZIJDIG Zes omwonenden schoven bij de politiek aan tafel, om alsnog hun ongenoegen kenbaar te maken en toe te lichten. Bewoner Victor van Bodegom liet weinig heel van het raadsvoorstel dat wethouder Boonzaaijer naar de politiek stuurde. ,,Het leest als een reclamefolder voor het bouwplan. Het is gênant eenzijdig en er worden evidente dingen weggelaten." Van Bodegom zei dat onbegrijpelijk te vinden, volgens hem keren alle bewoners zich tegen het bouwplan.

PARKEERPROBLEMEN Zijn straatgenoot Paul 't Hart was onder andere bezorgd over de gevolgen voor de verkeersveiligheid en het parkeren in de Buzziburglaan. Die zijn volgens hem niet of nauwelijks zijn meegewogen door de plannenmakers. Sinds de Engweg verkeersluw is gemaakt, rijden er aanzienlijk meer auto's door de Buzziburglaan en de bouw van zes nieuwe woningen trekt alleen maar meer verkeer aan. Bovendien lijkt het er sterk op, dat de parkeerproblemen als gevolg van de verhuizing van de bibliotheek naar het oude postkantoor zijn onderschat.

GEBLOKKEERD Bewoners van de Buzziburglaan kunnen soms hun eigen oprit niet meer bereiken, omdat foutief geparkeerde auto's hun de toegang blokkeren. De komst van zeven IVA studenten naar het woonhuis naast het oude postkantoor heeft de parkeergelegenheid ook geen goed gedaan. Waar de bewoners van de nieuwe appartementen hun auto moeten parkeren, is volgens de buren een raadsel.

PARTICIPEREN Of de Heuvelrugpolitiek onder de indruk is van deze en andere bezwaren, werd donderdagavond niet duidelijk. Maar de meeste partijen willen dat de boze buren alsnog de kans krijgen om ,,ordentelijk te participeren" in de besluitvorming. Maar wethouder Boonzaaijer nam alvast een voorschot op de uitkomst. Hij acht het goed denkbaar dat de appartementen er aan het eind van het liedje toch komen.