• Dorpsjournalist.nl

Stomerijgif gevonden in kelders van buren

DRIEBERGEN De gifzaak rond stomerij Van Boordt aan de Traaij krijgt een onverwachte wending. In twee panden aan de Traaij zijn vorige week verhoogde concentraties van het reinigingsmiddel perchloorethyleen (PER) vastgesteld. Het gaat om de binnenlucht in de kelders van een groentewinkel en een tandtechnisch laboratorium naast de stomerij.

Milieuwethouder Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) bevestigt de metingen en zegt dat de verhoogde PER-concentraties een ongewenste bijwerking lijken te zijn van de saneerwerkzaamheden rond de stomerij. Daar werd het giftige reinigingsmiddel twee jaar geleden al in de bodem aangetroffen. Als gevolg van de nieuwe waarnemingen is de bodemsanering tijdelijk stilgelegd.

VENTILEREN De gebruikers van de betreffende kelderruimtes hebben het advies gekregen om extra te ventileren. Volgens wethouder Nijhof heeft dat onmiddellijk gewerkt en zijn de concentraties inmiddels gedaald. Verdere vervolgmetingen worden dinsdag in een bijeenkomst tussen Heuvelrugambtenaren, de provincie, saneerbedrijf Bosatex en de Regionale Uitvoeringsdienst RUD besproken.