Stomerij-gif lijkt onder controle

HEUVELRUG Recente metingen van de binnenlucht in woningen nabij de Doornse vestiging van stomerij Van Boordt zijn geruststellend. Dat blijkt uit een informatiebrief die wethouder Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De concentraties van het giftige perchloorethyleen (PER) liggen bijna overal onder de norm. Alleen in de onbewoonde kamers boven de stomerij zit er nog teveel PER in de lucht.

Michiel Schaaij

PREVENTIEF Volgens Nijhof heeft de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) nu ook het saneringsplan voor de Driebergse vestiging van Van Boordt aan de Traaij afgewezen. De start van de daadwerkelijke sanering door brancheorganisatie Bosatex is daardoor, net als in Doorn, opgeschoven naar 1 oktober. Hoewel aan de Traaij geen PER-concentraties boven de drinkwaternorm zijn vastgesteld, gaat waterbedrijf Vitens volgende week toch een aantal huisaansluitingen preventief vervangen.

 

UITDAMPEN In Doorn moeten volgens de GGD Regio Utrecht deze zomer extra metingen worden uitgevoerd in de woningen naast de stomerij. Bij hogere temperaturen zou er meer PER kunnen uitdampen en zou de concentratie toch weer boven de maximaal aanvaardbare hoeveelheid kunnen uitkomen.

Meer in de abonneekrant van donderdag 11 juni.