• Lasana Nikiema, ex-keeper van het nationaal elftal van Burkina Faso, traint jongeren tijdens de speelweek in Driebergen. Hij wordt door de Stichting Vluchtelingkinderen ondersteund via de Bed, Bad en Broodregeling.

    Stichting Vluchtelingkinderen Driebergen

Stichting Vluchtelingkinderen zoekt hulp

DRIEBERGEN De Stichting Vluchtelingkinderen is op zoek naar versterking. Naast een geschikte bestuurder, is men ook op zoek naar medewerkers voor diverse werkgroepen.

Danny van der Linden

,,Na een turbulente tijd is de Stichting Vluchtelingkinderen toe aan verdere uitbreiding en ontwikkeling van de organisatie", vertelt Jef Helmer. ,,Onze stichting is actief om jonge vluchtelingen te helpen om een plek in onze samenleving te veroveren. Activiteiten die hiervoor worden ondernomen zijn, onder anderen, het begeleiden van jonge vluchtelingen naar opleidingen en het ondersteunen van uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de Bad, Bed en Broodregeling vallen."

WINKELERVARING Het meest in het oog springende onderdeel is de Eurowinkel. ,,De Eurowinkel is behalve een inkomstenbron ook een leer- en werkervaringsplek", weet Helmer. ,,Op dit moment is de bedrijfsleider van de Eurowinkel met zwangerschapsverlof. Wij zoeken iemand met winkelervaring die voor de periode van drie tot vier maanden de assistent-bedrijfsleider kan ondersteunen." Ook na die periode is er nog genoeg te doen in de Eurowinkel. Helmer:,,We hebben een werkgroep voor de Eurowinkel. Zij houden zich bezig met de ontwikkeling van de winkel en bedenken dingen die te maken hebben met publiciteit. Je kunt hierbij denken aan een modeshow of veiling, maar ook aan het bijhouden van de website."

BESTUUR Helmer laat weten dat het bestuur van de Stichting Vluchtelingkinderen momenteel ook op zoek is naar versterking. ,,Er wordt gestreefd naar diversiteit binnen het bestuur, daarom gaat de voorkeur uit naar een kandidaat met een migratie-achtergrond of naar een vrouwelijke kandidaat. Het nieuwe bestuurslid komt bij voorkeur uit de regio Utrechtse heuvelrug. Deskundigheid op het terrein van Vluchtelingenbeleid is uiteraard een pré, maar geen vereiste. Binnen de stichting bestaat de werkgroep vluchtelingen, die de specifieke en gedetailleerde deskundigheid bezit die nodig is voor de stichting."

VluchtelingenzakenDe stichting zorgt ook voor opleiding. ,,Jongeren krijgen de kans een opleiding te volgen. Zij leren bijvoorbeeld voor kapper, technisch installateur of ICT'er en worden door onze vrijwilligers intensief begeleid", vertelt Helmer. Hiervoor hebben we een werkgroep vluchtelingzaken. Deze mensen helpen jongeren aan een opleiding, maar zij gaan ook mee naar een advocaat of een ambassade. Ook denken zij mee in het voeren van acties zoals rond het Kinderpardon en ze hebben een adviserende rol richting het bestuur."

Deze activiteiten worden nu voor een groot deel gedaan door één persoon. ,,Theo Nedersticht houdt zich hier nu zes dagen per week mee bezig", aldus Helmer. ,,We zoeken mensen met wie hij dit werk kan delen. Ervaring of deskundigheid is niet nodig. Wij helpen je om in de materie thuis te raken."

CONTACT Mensen die interesse hebben in het helpen van de Stichting Vluchtelingkinderen kunnen contact opnemen via info@vluchtelingkinderen.nl of bellen naar Jef Helmer op telefoonnummer 0621216595