• Ongeveer twintig vrijwilligers hielpen met de verhuizing naar De Delerij aan de Oranjelaan.

    Danny van der Linden

Stichting Vluchtelingkinderen verhuisd naar Oranjelaan

DRIEBERGEN In twee dagen tijd ruim duizend dozen, diverse kledingrekken en al het meubilair verhuizen van de Bosstraat naar de Oranjelaan. Het speelde zich deze week af bij de Stichting Vluchtelingkinderen Driebergen die woensdag op de nieuwe locatie weer open was.

Danny van der Linden

Rits Verkerk was namens de stichting als coördinator actief. ,,Ik ben vanmorgen om zeven uur begonnen. Van het thuisfront mocht ik niet eerder. We hebben zo'n twintig vrijwilligers in kunnen zetten. Op maandag en dinsdag gaat alles wat in de Bosstraat staat naar ons nieuwe onderkomen aan de Oranjelaan. Dat vergt wel enige organisatie", vertelt hij. Door de vrijgevigheid onder de bevolking heeft de Eurowinkel de laatste jaren een enorme hoeveelheid aan spullen gekregen die allemaal overgebracht moeten worden. ,,Het gaat om ruim vijfhonderd dozen met boeken, vijfhonderd dozen met kleding, diverse kledingrekken en al het meubilair dat we in de Bosstraat hadden staan", aldus Verkerk.

DE DELERIJ De afgelopen jaren heeft de Eurowinkel al op diverse plekken gezeten. ,,Het is niet alleen een bron van inkomsten voor onze stichting", zegt Jeff Helmer. Het bestuurslid van de Stichting Vluchtelingkinderen Driebergen vindt het belangrijk om te benadrukken dat de winkel ook als werk- en leerplaats moet worden gezien. ,,Na een aantal jaren in het oude gemeentehuis op de Bosstraat, verhuizen we nu naar een oude kerk aan de Oranjelaan. Die kerk is de afgelopen maanden grondig verbouwd." Met het betrekken van het verbouwde pand aan de Oranjelaan is ook een nieuwe naam een feit. ,,Wij hebben gekozen voor De Delerij. Er wordt immers van alles gedeeld", legt Jeff Helmer uit.

,,De afgelopen maanden is er ontzettend hard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen. Eerst moest het financieel in orde gebracht worden. Dat lukte dankzij diverse acties en de bijdragen van diverse organisaties. Daarna kon er gebouwd worden. We zijn heel blij dat we heel veel zelf hebben kunnen doen met vrijwilligers. Dit heeft de kosten enorm gedrukt." Hierbij was ook de welwillendheid van de aannemer belangrijk. ,,We zijn de firma Van Rhenen ook heel dankbaar", erkent Helmer. ,,Ze waren in alles bereid om mee te denken en bleken een hele prettige partner om mee samen te werken." In De Delerij komt niet alleen de Eurowinkel. Er is ook ruimte voor taalcoaches, Prima Perspectief en De Verleiding. Ook De Inloop en het Repair Café krijgen een eigen plek. ,,We zijn er trots op dat we voor het eerst in de geschiedenis een eigen onderkomen krijgen na alle verhuizingen van afgelopen jaren", zegt Jeff Helmer. ,,Bovendien hebben we alles onder één dak in het centrum van Driebergen. Dat was onze grote wens."

OPENING Na de verhuizing was het woensdag tijd om voor het eerst open te gaan op de nieuwe locatie. Diverse klanten en geïnteresseerden wisten de weg naar de nieuwe locatie te vinden. In kleine groepjes kreeg men een rondleiding door de verbouwde kerk. Ook was er koffie en thee. Liefhebbers van zoet kregen een petitfour. Deze werd aangeboden door de buurman van De Delerij: Bakker Oorbeek.

Na sluitingstijd was er een feestelijke receptie voor alle vrijwillige en professionele betrokkenen bij de verbouwing. Ongeveer zestig personen kwamen af op de bijeenkomst. ,,Het betrof geen officiële opening", zegt Helmer. De officiële opening vindt plaats in juni. Volgens Jeff Helmer gaat dat gepaard met veel bijzondere activiteit:,,Ik mag er nog niet veel over zeggen, maar het wordt heel spectaculair."