• Olli, een van de niet-plaatsbare zieke katten die in hun laatste levensfase thuis worden opgevangen door Stichting Beertje.

    Edith Hazelzet

Stichting Beertje vangt seniore, zieke katten op

HEUVELRUG Wie binnenkomt bij Stichting Beertje in Maarn, wordt begroet door de ene na de andere schat van een kat. Dat ze allemaal bejaard en ziek zijn, en in hun laatste levensfase verkeren, valt niet direct op vanwege de liefdevolle verzorging door Emilie Mandersloot, paraveterinair beheerder.

Edith Hazelzet

 

Stichting Beertje bestaat sinds april en is voortgekomen uit een particulier initiatief. Emilie Mandersloot ving voor een asiel al jarenlang thuis zieke en getraumatiseerde, seniore katten op, waaronder suikerpatiënten die dagelijks twee keer gespoten moeten worden. De vraag naar opvang bleef toenemen en daarom besloot Mandersloot Stichting Beertje op te richten. ,,Ik heb nu in het bestuur de juiste mensen om me heen verzameld die me professioneel ondersteunen, waarbij ik me als beheerder kan focussen op de verzorging."

DANKBAAR In haar huis vangt Mandersloot maximaal tien niet-plaatsbare, zieke katten op in hun laatste levensfase. De verzorging zoals het spuiten van insuline en toedienen van andere medicijnen, voeren met allerlei soorten (dieet)voer, schoonmaken en wassen kost haar zo'n drie uur per dag, naast haar werk als dierenartsassistente. Maar ze doet het graag, zelfs het vroege opstaan. ,,Het is dankbaar werk dat je de laatste levensfase voor deze katten zo fijn mogelijk kunt maken. Deze oude katten hebben ieder echt een eigen karakter, ze hebben al een heel leven achter zich. Er is nog zoveel lol met hen te beleven."

Beertje was Mandersloots eerste, lichamelijk en geestelijk zeer getraumatiseerde, opvangkat. Het werd een succesverhaal, want na anderhalf jaar van genezing en rust, was Beertje zover opgeknapt dat ze zelfs nog een nieuw thuis heeft gevonden. ,,Dat is een uitzondering hoor. In principe worden katten die hier komen niet herplaatst. Sterker nog, we leven altijd in ons achterhoofd met de gedachte: Wie is de volgende die gaat?" Afscheid nemen hoort er dus regelmatig bij. ,,Dan geeft een lijfje aan dat het leven hier echt klaar is. We overleggen op zo'n moment altijd met onze vaste dierenarts van het Diergeneeskundig Centrum Doorn."

DROOM Sinds de oprichting verspreidt zich het bestaan van Stichting Beertje als een lopend vuurtje. Olli, de laatst binnengekomen 'suikerkat' en tevens hart- en rugpatiënt, komt helemaal uit Limburg.

,,Onze droom is een landelijk netwerk van kleinschalige opvang aan huis, zoals dat bij Emilie gebeurt," vertelt bestuurslid Hildegonde Mostert. ,,Er zijn veel katten in Nederland. Die kunnen er niets aan doen dat ze er zijn. Laten wij er dan zijn voor die katten met soms meervoudige ziekten die nergens meer terecht kunnen."

Daarnaast is de ambitie om voorlichting te geven aan mensen met vragen over het leven met deze katten. Denk aan het spuiten van insuline en het geven van pillen. ,,Soms willen de baasjes echt wel, maar weten ze niet hoe het moet", aldus Mandersloot.

Aangezien de laatste levensfase soms aanzienlijke kosten met zich meebrengt, staat de stichting open voor giften. Ook donaties in natura zoals insuline, voer en dergelijke zijn welkom, naast vrijwillige hulp in elke vorm.

Info: stichtingbeertje.com