• Simone Berger overhandigt de prijs aan Harry Stegeman

    Ali van Vemde
  • Jan Mulder, Maarten van Bommel, Greet Beukenkamp, Annet Werkhoven en Harry Stegeman.

    Ali van Vemde

Stegeman schrijver van het jaar

DOORN Tijdens het Boek&Bal in Het Cultuurhuis maakte de winnaar van vorig jaar, Simone Berger, de nieuwe Z-O-U-T schrijver bekend. Harry Stegeman uit Wijk bij Duurstede maakte het meest indruk op de lezers en op de jury. Met zijn boek 'Langs de Nederrijn: natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede' neemt hij de lezer mee door het prachtige landschap.

Ali van Vemde

De verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar is dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. Er werden negentien boeken aangemeld, al deze boeken kwamen uit in 2017 en zijn geschreven door auteurs die wonen in het werkgebied van de Bibliotheek Z-O-U-T. De genomineerden dit jaar waren Annet Werkhoven, Jan Mulder, Greet Beukenkamp, Maarten van Bommel en Harry Stegeman. Door de jury, bestaande uit Hans Nijhof (wethouder cultuur Utrechtse Heuvelrug), Gera Pronk (Driebergen), Huub de Graaff (Maarn), Conny Plomp (Rhenen) en Ali van Vemde (Wijk bij Duurstede), met ondersteuning van de lezers, werd de uitslag bepaald.

BOEK&BAL De avond begon met een boekenbattle om de kennis van het publiek op het gebied van boeken en schrijvers te testen. Na de live poetry slam was het eindelijk zover. De genomineerden werden naar voren geroepen en uitgebreid ondervraagd over het door hen geschreven boek. Dat schrijven verslavend is mag duidelijk zijn, alle auteurs lieten weten dat er in de toekomst nieuwe boeken van hun hand te verwachten zijn. Nieuw dit jaar was de speciale vermelding van boeken die niet in de shortlist staan, maar zo bijzonder zijn dat ze extra aandacht verdienen. Dit zijn Leen Dekker met zijn boek over Dirck van Baburen, Jake Ertan met 'Het geheim van Prins S' en Ingrid Schoen en Mirjam van Pagée met 'Samen leven met psychische klanten: een handreiking'.

JURYRAPPORT Greet Beukenkamp schreef 'Mijn onvergetelijke ontvoerder' over het 'Stockholmsydroom'. Door het eenvoudige taalgebruik en de chronologische opbouw leest het boek gemakkelijk. Maarten van Bommel baseerde zijn boek 'Reis door de Sahara' op de aantekeningen van zijn vader. Niet alleen een reisverhaal, maar ook spannend en soms bizar. De jury miste enige verdieping in de uitwerking van de karakters. Jan Mulder beschrijft in 'Major Taylor raast door Nederland' het verhaal van de eerste zwarte Amerikaanse wielrenner. De schrijver heeft veel onderzoek gedaan en geeft een mooi sfeerbeeld. Anekdotes over andere renners, politiek en techniek verlevendigen het verhaal. Annet Werkhoven heeft met 'Aan de Stichtse Lustwarande' een mooi naslagwerk geproduceerd. Het derde deel van de serie verschijnt eind dit jaar. Winnaar Harry Stegeman overtuigde met zijn prachtig vormgegeven lees- en kijkboek over de rijke natuur, cultuur en ontstaansgeschiedenis van de Nederrijn. De beschrijvingen over de rivier, de natuur en cultuur worden afgewisseld met citaten en gedichten. De foto's maken het boek zeer aantrekkelijk. Dit boek zal velen stimuleren om op ontdekkingstocht te gaan.

Meer informatie op www.zoutschrijver.nl.