Steeds meer klachten tegen besluiten van de gemeente

HEUVELRUG Er zijn vorig jaar fors meer bezwaarschriften tegen besluiten van de gemeente ingediend. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2014 van de onafhankelijke adviescommissie bezwaarschriften.

In vergelijking met een jaar eerder steeg het aantal officieel ingediende klachten van 106 naar 150. Volgens commissievoorzitter mr. Van der Valk is die stijging van bijna 42 procent zorgelijk. Inwoners worden bovendien steeds vaker in het gelijk gesteld. Het aantal gegrond verklaarde bezwaren is vorig jaar meer dan verdubbeld. Bij zestien procent van alle ingediende bezwaarschriften kon de klager bij de commissie zijn gelijk halen.

Utrechtse Heuvelrug komt er in het jaarverslag van de adviescommissie niet best af. Bij slechts een derde van de bezwaarzaken werden de betreffende dossiers tijdig aangeleverd.

Ook de verweerschriften en de uiteindelijke beslissingen van de gemeente laten steeds langer op zich wachten. Iets minder dan de helft van de definitieve besluiten wordt binnen de gestelde termijn van vier weken bekend gemaakt.

Overigens verwacht de commissie dat het aantal bezwaarschriften dit jaar verder zal toenemen. Dat komt vooral doordat de gemeente sinds januari verantwoordelijk is voor zorgtaken.

 

Burgemeesters en wethouders hebben zich inmiddels over de verbetervoorstellen van commissievoorzitter Van der Valk gebogen en besloten om die aanbevelingen over te nemen.