Station 10 miljoen duurder

DRIEBERGEN De bouw van het nieuwe NS-station dreigt ruim 10 miljoen euro duurder te worden dan voorzien. Van dat bedrag zou 328 duizend euro voor rekening van Utrechtse Heuvelrug komen. Dat blijkt uit een memo van wethouder Henk Veldhuizen (CDA) aan de gemeenteraad. Deze tegenvaller is de eerste budgetoverschrijding binnen het ambitieuze project.

Michiel Schaaij

ProRail heeft de kosten voor projectleiding, techniek, administratie en toezicht niet in de hand kunnen houden, zo valt uit het memo op te maken. ,,De complexiteit van dit project is vele malen groter dan in eerste instantie door alle partijen was ingeschat", aldus Veldhuizen. Of de gemeente daadwerkelijk extra geld kwijt is, moet overigens nog blijken. Volgens de wethouder passen de totale kosten van de stationsvernieuwing nog steeds binnen de prognose van 170 miljoen euro.

ONTEIGENING Volgend voorjaar wil aannemer BAM met de nieuwbouw starten, maar nog niet alle grondeigenaren uit het gebied hebben hun perceel aan ProRail verkocht. Wethouder Veldhuizen zegt te verwachten dat de grondoverdracht ,,op minnelijke manier" kan worden afgerond, maar veiligheidshalve is tegen vier dwarsliggers een onteigeningsprocedure opgestart.

OVERDEKT Inmiddels is ook duidelijk geworden dat NS de bouw van de P+R voorziening heeft gegund aan het Almelose bedrijf Aan de Stegge. Deze aannemer sleepte eerder ook de aanbestedingen voor stationsgarages in Elst en Zutphen in de wacht. Het Heuvelrugcollege heeft als eis gesteld dat de garage overdekt moet worden en energieneutraal moet zijn. Ook als er tekorten ontstaan, wil de gemeente aan die eis vasthouden, zo laat wethouder Veldhuizen weten.

FIETSENSTALLING Bij de vernieuwing van het stationsgebied werken ProRail en NS samen met de provincie en de gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug. Het station wordt van drie naar vier sporen uitgebreid en de spoorbomen maken plaats voor een ongelijkvloerse kruising met twee keer twee rijbanen voor het autoverkeer. Behalve de nieuwe parkeergarage voorziet het megaproject in een ondergrondse fietsenstalling en een nieuw busstation. Vanmiddag presenteert de BAM zijn concrete plannen in het projectkantoor aan de Stationsweg.