• Bewoners genieten van een gezellige avond.

    Corina Blommendaal
  • Corina Blommendaal

Stamppot en bingo op feestavond in woonzorgcentrum Beatrix

DOORN Bewoners van woonzorgcentrum Beatrix kijken er ieder jaar naar uit: het feestje ter ere van de verjaardag van Prinses Beatrix. Al sinds een paar jaar organiseert de Oranjevereniging dan een gezellige avond in de grote zaal beneden. De afgelopen jaren werd er een film gedraaid over Doorn, dit keer was er een heerlijk stamppotbuffet met aansluitend bingo.

Corina Blommendaal

Bij binnenkomst staan er in de hal drie soorten stamppot klaar en zijn de leden van de Oranjevereniging druk met het uitserveren van de maaltijden aan de bewoners. Maar liefst zestig inwoners hadden zich ingeschreven. Een heerlijk glaasje rode of witte wijn voor de liefhebbers maakt het genoegen compleet. ,,We hebben drie verschillende soorten stamppot met zelfgemaakte worst, spek of gehaktballen, allemaal verzorgd door slager Ben Kamphuis", vertelt Inge Lagerweij, (bijna aftredend) bestuurslid van de Oranjevereniging. ,,Stamppot boerenkool, - zuurkool en hutspot. Heerlijk." Na het eten kreeg de slager een groot applaus.

GEZELLIG SAMEN ETEN Ook al vonden sommige bewoners het niet warm genoeg, wat natuurlijk een hele uitdaging is bij het opdienen aan zestig mensen, wilden ze daar niet over klagen want ze vonden het erg fijn dat ze gezellig samen konden eten. De meesten vonden het heerlijk en natuurlijk waren alle borden leeg. ,,Want dat hebben we zo geleerd. Altijd je bord leeg eten. Dat komt nog vanuit de oorlog, toen hadden we zo weinig te eten. Dus er wordt nooit iets weggegooid."

Een mevrouw van 97 die er al tien jaar woont, gaat ervoor om de 100 jaar te bereiken. Ze maakte onlangs de brand mee en vindt dat ze fantastisch opgevangen is. ,,Er hangt hier zo'n fijne sfeer, ik ga nooit meer weg hier. En de mensen die deze avond verzorgd hebben, fantastisch en helemaal prima."

VARIATIE Frans de Craats, voorzitter van de Oranjevereniging, is dik tevreden met de opkomst. ,,En dit is weer iets anders dan de film die we tot nu toe draaiden met als thema het Koningshuis. Het is wel zo leuk om variatie in het programma te brengen en daarom hebben we er nu voor gekozen om een maaltijd aan te bieden met aansluitend bingo met leuke prijzen van ondernemers uit het dorp. Dit is de vierde keer dat we dit doen en uiteraard leuk omdat dit hier te doen, een Woonzorgoord vernoemd naar prinses Beatrix."

BINGO Tijdens de bingo die na de maaltijd volgt, heerst er oorverdovende stilte. Er moet even gezocht worden naar de manier waarop gespeeld wordt, eerst de bovenste rij. Oranjeverenigingvoorzitter Frans van de Craats is de 'chef de bingo' en draait aan het bingomolentje. Na wat gemorrel uit de zaal weet hij goed uit te leggen dat de spelregels iets anders werken dan ze gewend zijn en volgt een spannende pot met verschillende prijzen.

,,Het gaat me niet om de prijzen, maar ik vind het een mooie sport", vertelt een mannelijke bewoner die er een jaar woont. ,,Wij spelen hier vaak bingo, daar geniet ik enorm van." Het was een feestje dat voor herhaling vatbaar is.