• De laatste restjes Vogelesang staan er triest bij de afgelopen vijf weken.

    Edith Hazelzet

Stagnatie bij bouwprojecten Leersum

LEERSUM In 2019 leek het te gaan gebeuren: het trekken van de rotte kiezen die al zo lang het aanzien van Leersum schaden. Maar de sloop van Vogelesang is gestopt, de projectontwikkelaar van het Knaus-pand is teruggestuurd naar de tekentafel om twee varianten uit te werken, en aan de Koningin Julianalaan gooiden vleermuizen roet in het eten. Een inventarisatie.

Edith Hazelzet

NIEUW VOGELESANG Alweer vijf weken ligt de sloop van voormalig hotel-pension Vogelesang stil. Omwonenden ergeren zich aan de laatste paar muurtjes die nog overeind staan, en de puinhoop waarop zij uitkijken. Wat is er aan de hand? Erik van den Brand bestuurder van Estea, toekomstig huurder en zorgexploitant van Nieuw Vogelesang, licht toe: ,,Arnold Visscher, eigenaar van de grond en het oude pand, heeft op het laatste moment besloten toch niet zelf te ontwikkelen, maar de boel te verkopen aan een beleggingsinstelling. Hierdoor is er een stop op het geven van opdrachten, waardoor de sloop is gestagneerd. Dit kwam voor ons ook onverwacht. Hij heeft altijd het voornemen gehad om zelf te ontwikkelen en te verhuren. Maar het is zijn goed recht om dit te doen, al vinden wij het oponthoud vervelend."

Van den Brand hoopt dat de bouwplannen door het verkoopproces niet meer dan anderhalve maand vertraging oplopen. ,,Er zijn genoeg geïnteresseerde beleggers, dus wij zijn ervan overtuigd dat het doorgaat. Dit is slechts een 'hick-up', en wij gaan intussen gewoon verder met onze voorbereidingen."

Ook Frans Tanis, nu zorgondernemer in Nieuw Boschzicht en straks ook in Nieuw Vogelesang, vindt de vertraging spijtig: ,,Wij zitten te springen om een nieuw pand; liever morgen dan vandaag met alle aanvragen die binnenkomen. Maar wij hebben geen invloed op de bouw helaas. Die is helemaal in handen van de heer Visscher."

KNAUSPAND Het plan Hofstaete op de hoek van de Rijksstraatweg en de Hoflaan zou voorzien in minimaal 24 koop- en huurappartementen in drie typen en afmetingen. Projectontwikkelaar Construct B.V. hoopte afgelopen januari te kunnen beginnen. Toen de schetsen voor het nieuwbouwproject in augustus 2018 op internet verschenen, werd hierop door inwoners op social media sterk gereageerd. Het commentaar was overwegend negatief. Men vond de panden te stads, lelijk en niet aansluiten bij de omgeving.

De welstandscommissie van de Utrechtse Heuvelrug, informeel door deze krant geraadpleegd naar aanleiding van de gepresenteerde schetsen, gaf het project in die vorm geen kans. Het zou qua uiterlijk onvoldoende aansluiten bij de bebouwing in de directe omgeving.

Wethouder Rob Jorg schetst het dilemma waar dit project voor staat, los van discussie over de vormgeving. ,,De vraag is: welke hoogte vinden we passend voor een gebouw op deze plek? Als we hoger bouwen toestaan, vier woonlagen, dan passen er meer woningen en is er meer budget. Dit wordt besteed aan een kwalitatief mooiere uitvoering en ondergronds parkeren. Drie woonlagen betekent minder hoog, minder woningen en parkeren op straat. Ik wil de gemeenteraad betrekken bij dit dilemma. Wij wachten op twee voorstellen van de projectontwikkelaar waar beide varianten op een financieel haalbare wijze zijn uitgewerkt."

Construct B.V. is onbereikbaar voor commentaar. Referentieprojecten van deze bv uit Lienden zijn online niet te vinden. Ook de nieuwe eigenaar, die het voormalig Knauspand vorig jaar kocht, lijkt moeilijk te traceren. TomCom Vastgoed B.V. uit Stroe werd op 27 februari 2018 opgericht.

GROENE KRUISGEBOUW Ingenious Vastgoed B.V., ontwikkelaar van veertien appartementen op de hoek van de Julianalaan en de Meester Bosweg, kampte met heel andere problemen. De ontwikkeling van het project ligt stil door de aanwezigheid van vleermuizen. Projectontwikkelaar Johan van den Essenburg legt uit: ,,Juist om dit soort dingen te voorkomen, hadden we de openingen in het pand dichtgemaakt met purschuim. In de omgeving zit het vol met vleermuizen, dus dit behoorde tot de risico's. Maar ze hebben maar een klein gaatje nodig, en dat hebben ze gevonden."

Sinds begin dit jaar heeft Ingenious maatregelen genomen om de vleermuizen - overigens geen bijzondere soort - te verplaatsen. ,,Dit gebeurt middels vleermuiskasten in de directe omgeving, als vervangende huisvesting. Medio augustus, september verwachten we dat de procedure is afgerond en dan kan er gestart worden met de sloop en de bouw." De vertraging die het project door de vleermuizen oploopt is ongeveer een half jaar. Van Essenburg laat weten dat naar aanleiding van het voorval, er in de nieuwbouw voorzieningen voor vleermuis worden aangebracht.