• 't Berghuis ligt prachtig in de bossen van Amerongen. Wandelaars en fietsers maken er graag gebruik van.

    Wilco Willemse

Spannende week voor 't Berghuis

AMERONGEN Vóór 9 mei is er uitspraak in de zaak rondom het aflopende erfpachtcontract tussen de exploitant van 't Berghuis, Stella Heinen, en de eigenaar van de grond, Utrechts Landschap. Laatstgenoemde wil het contract niet verlengen en Heinen wil niet weg.

Wilco Willemse

Op de parkeerplaats staan twee honden ongeduldig te wachten op hun baasje. Dat is Carlien Harms, vorig jaar wereldkampioen bikejoring, mountainbiken met de hond. Ze traint in de bossen rond 't Berghuis: ,,Drie tot vijf keer per week ben ik hier en het is er fijn. Elke wandelaar en fietser is hier welkom, hoe smerig je schoenen ook zijn. Ook eigenaars van paarden en honden worden verwelkomd. Precies wat je op deze plek nodig hebt. Ik steun Stella in haar zaak, het zou hartstikke jammer zijn als 't Berghuis zoals het nu gerund wordt, weg zou moeten."

PETITIE ,,Elke dag hoor ik deze warme woorden", zegt Heinen. ,,Klanten leven mee, tekenen de petitie en dat doet me goed. Ik blijf vechten voor wat in mijn ogen rechtvaardig is. Ik ben hier op m'n plek. Het is een spannende week en ik hoop dat de rechter de juiste afweging maakt."

GELDKWESTIE Utrechts Landschap wil niet verlengen, omdat de exploitatie niet past bij wat zij willen zien. Heinen: ,,Het is toch vreemd dat zij zich laten leiden door recensies en negatieve verhalen van bezoekers. Dat is mijn risico als ondernemer. Het is hier bij mooi weer altijd hartstikke druk. De keuringsdiensten voor mijn keuken en speelterrein hebben niks aan te merken, dan had ik de deuren al lang moeten sluiten. Het is een geldkwestie. Ze willen mij voor een schijntje weg hebben en de tent dan duur doorverkopen. Dat levert ze zomaar een miljoen euro op. Niet als het aan mij ligt. Bij een uitspraak in mijn nadeel ga ik direct in hoger beroep."