• Klaas Brouwer en Gert van Burken voor de ingang van de lokatie waar men de spullen kan brengen.

    Pander Roskam

Snuffelmarkt Amerongen zoekt spullen

AMERONGEN Protestantse Wijkgemeente Amerongen houdt zaterdag 10 juni een snuffelmarkt op de Hof. Dat lijkt heel ver weg maar een leuke snuffelmarkt vergt een goede voorbereiding. En niet te vergeten spullen om die dag te verkopen. Iedere tweede zaterdag van de maand van januari tot en met mei kunnen mensen overtollige spullen brengen. Klaas Brouwer en Gert van Burken spannen zich al jaren in om tweejaarlijkse markt bij de Andrieskerk te organiseren. In oktober komen ze met ongeveer negen mensen bij elkaar en daarna nog een keer of vier.

Pander Roskam

SAAMHORIGHEID Brouwer: ,,De eerste markt organiseerden we eind jaren negentig. We hadden de markt met rood lint afgezet, maar we werden bijna omvergelopen door een groep mensen die op de kraam met elektra af stoven."

Van Burken: ,,Dat had misschien ook wel te maken met de opbouw van de markt toen. We hadden de kramen om de kerk heen gezet, hier en daar was het best wel smal. In 2015 hebben we de markt verplaatst naar de Hof. Toen leken bezoekers wat meer verspreid over de dag te komen. Bovendien werd een ander doel -de saamhorigheid- versterkt doordat je elkaar kan zien. Voorheen wist je niet wat er aan de achterkant van de kerk gebeurde als je aan de voorkant bezig was. Dat we geld ophalen is prachtig natuurlijk, maar dat samenzijn vinden we eigenlijk nog iets belangrijker."

OPSLAG De spullen worden bij inname direct gesorteerd in verschillende categorieën. Van Burken: ,,Alle aangeleverde spullen worden direct gesorteerd en opslagen in bananendozen. Dat heeft als voordeel dat je heel efficiënt kunt opslaan. Vlak voor de markt wordt alles dan ingeladen in een vrachtwagen. Op de Hof worden de spullen dan bij de juiste kraam afgeleverd en kan het feest beginnen." Er is natuurlijk wel wat ruimte nodig om alle goederen te sorteren en op te slaan tot de dag van de markt.

Brouwer: ,,De afgelopen jaren stelde Wim Putman ruimte beschikbaar. Dit jaar mogen we gebruik maken van een ruimte van Edwin Putman Hij heeft de Opslagman van zijn vader overgenomen. Na de markt gaat hij die ruimte verbouwen voor zijn bedrijf." Desondanks kunnen niet alle spullen ingenomen worden. Brouwer: ,,Op een rommelmarkt koop je geen bankstellen, ledikanten of televisies. Kleingoed als boeken, platen, cd's, glaswerk, schone kleding, speelgoed, spelletjes en goed werkende (elektrische) huishoudelijke apparaten zijn echter van harte welkom. De spullen die we niet kunnen verkopen, komen goed terecht. Kleding, knuffels en speelgoed gaan goede doelen. Metaal, papier en glas bieden we aan voor recycling, dat wordt aan het eind van de markt opgehaald en daar krijgen we dan nog een kleine vergoeding voor."

De opbrengst van deze markt wordt gebruikt voor 'Beeld en Geluid' bij de herinrichting van de Andrieskerk.De eerste inname van spullen is op zaterdag 14 januari tussen 09.00 en 11.30 uur, daarna op elke tweede zaterdag van de maand. De ingang is te vinden aan de Bertus Leendersweg, tussen nummers 4 en 6, naast de blauwe zeecontainer.