• Marc Satijn
  • Marc Satijn
  • Marc Satijn

'Snelheid op N-wegen moet omlaag'

HEUVELRUG De snelheid op alle N-wegen binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug moet omlaag van 80 naar 60 kilometer per uur. Althans, zo vindt een meerderheid van de gemeenteraad.Vorige week sprak de Heuvelrugpolitiek tijdens de raadsvergadering haar voorkeur uit voor de snelheidsverlaging en gaf verantwoordelijk verkeershouder Henk Veldhuizen (CDA) de taak om te gaan lobbyen bij het verantwoordelijk orgaan: de provincie.

Marc Satijn

De motie die aangenomen is om de verlaging door te kunnen voeren is nog afkomstig uit de ecoductendiscussie, waarbij onlangs nog het besluit om een ecoduct aan te leggen tussen Doorn en Maarn werd teruggefloten. De voornaamste reden om de snelheidsverlaging door te voeren is dan ook om de hoeveelheid aanrijdingen met reeën te verminderen.

Maar niet alleen het dierenwelzijn speelt een rol bij het besluit. De snelheidsverlaging moet volgens D66-raadslid Wim Hak niet alleen worden doorgevoerd op plekken waar ecoducten zouden moeten komen, maar ook op andere locaties. ,,Het is niet alleen om aanrijdingen met dieren te voorkomen, maar ook goed voor andere weggebruikers", stelt D66-raadslid Wim Hak, die nog steeds niet begrijpt dat er op de N225 tussen Doorn en Driebergen 80 mag worden gereden ten hoogte van het Revius Lyceum, waar veel scholieren en fietsers oversteken. Hij pleit dan ook voor variabele snelheden, waarbij er alleen op 'bepaalde tijdstippen' een snelheidsverlaging plaatsvindt.

OVERBODIG SP-raadslid Jasper van Geijtenbeek is kritischer over het voorstel. ,,Ik kan mij bij veel stukken binnen de gemeente goed voorstellen dat het werkt, maar tussen Doorn en Leersum zit volgens mij niemand te wachten op 60 kilometer per uur", aldus de SP-er, die dan ook als enige van zijn fractie tégen de motie stemde. Ook de voltallige SGP en het CDA - met uitzondering van raadslid Marina Roelofsen - stemde tegen de naar eigen zeggen 'overbodige' motie. De motie werd uiteindelijk aangenomen met 19 stemmen voor en acht tegen.

VERANTWOORDELIJKHEID Wethouder Veldhuizen staat open voor de motie, maar zegt er wel bij dat het niet tot de verantwoordelijkheid hoort van de gemeente. ,,Ik heb binnenkort overleg met de Provincie en beloof dat ik het daar ga bepleiten", aldus de verkeerswethouder. Of de Provincie het verzoek van de Heuvelrugpolitiek aanneemt en een 'studie' zal doen naar de mogelijkheden en effecten is nog niet bekend.