• Archief BDUmedia

Snel internet in zicht voor bewoners buitengebied

OVERBERG Voor de zomer kunnen bewoners van Overberg en omgeving zich inschrijven voor toegang tot snel internet en televisie met haarscherpe beelden. Daarmee is glasvezel in de omgeving, naast Overberg ook Woudenberg en Renswoude, een stap dichterbij. Wanneer de helft van de adressen in het buitengebied zich tijdens de campagne aanmeldt, start het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF) in het najaar van 2017 met de bouw van het glasvezelnetwerk.

Naast een abonnement bij een serviceprovider, betalen bewoners voor een glasvezelaansluiting maandelijks een vergoeding van 12,50 euro. Het is ook mogelijk om deze 'vastrechtvergoeding' voor 1.600,- euro eenmalig af te kopen.

Nog dit jaar stelt CIF circa honderd miljoen euro beschikbaar om 32.000 plattelandsadressen toegang te bieden tot snel internet. De adressen zijn verdeeld over acht regio's waar in de komende maanden glasvezelcampagnes starten, waaronder het O-gen gebied. De verwachting is dat alle 12.000 adressen in deze gemeenten eind 2018 toegang hebben tot het glasvezelnetwerk.

STAP VOORWAARTS Met de start van nieuwe glasvezelcampagnes maakt CIF een belangrijke stap voorwaarts om uiteindelijk álle adressen in het buitengebied van Nederland toegang te bieden tot snel internet. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel Buitenaf: ,,We zijn blij dat we onder andere in het werkgebied van Gebiedscoöperatie O-gen van start kunnen gaan met een glasvezelcampagne. Voor de bewoners van Renswoude, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug is dit natuurlijk fantastisch nieuws, maar voor de andere gebieden in deze regio biedt het eveneens een mooi perspectief. We kijken er naar uit om samen met de gemeenten en Gebiedscoöperatie O-gen de campagne in gang te zetten.''

GROTE BELANGSTELLING Gerard van Santen, directeur Gebiedscoöperatie O-gen, reageert enthousiast: ,,Vanaf de zomer van 2016 hebben wij in samenwerking met CIF bekeken hoe we álle adressen in het buitengebied van de Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijnstreek van snelle internet verbindingen kunnen voorzien. Via een peiling waaraan buurtambassadeurs hebben meegewerkt, blijkt er een grote belangstelling hiervoor. Wij zijn daarom verheugd dat het eerste deel van onze regio nog voor de zomer een aanbod voor glasvezel krijgt. Dat is belangrijk, want ook in het buitengebied is snel internet een onmisbare voorziening geworden.''

KOSTEN Bewoners en bedrijven kunnen kiezen uit de diensten van meerdere dienstenaanbieders. Voorafgaand aan de campagne is bekend welke dit zijn. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder, betalen bewoners ook een aansluitbedrag om de glasvezel aan te leggen naar de woning. De aansluitkosten worden aangeboden in twee betalingsvarianten (inclusief btw): maandelijks een vastrechtbijdrage van 12,50 euro óf eenmalig 1600 euro zonder maandelijkse vastrechtbijdrage. Het aanbod geldt voor alle adressen in het buitengebied zonder coaxaansluiting.