• Huize Beukenstein Driebergen

    Marc Satijn

Sloop Beukenstein dupeert verzamelaars

DRIEBERGEN Vanwege de aangekondigde sloop van het Driebergse Huize Beukenstein is de maandelijkse postzegelbeurs na 2 april haar onderkomen kwijt. De beurs trekt vooral oudere verzamelaars die niet makkelijk naar grote beurzen kunnen gaan. 

Marc Satijn

 

Al vele jaren wordt de beurs georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers. ,,Door de jaren heen hebben wij al veel locaties gezien, maar onze laatste locatie was toch wel heel ideaal", vertelt organisator Kees Dreves. Volgens hem was Huize Beukenstein goed bereikbaar voor zowel automobilisten als OV-gebruikers. 

 

HOBBY De beurs wordt 'meestal' de eerste zaterdag van de maand georganiseerd. ,,Met uitzondering van twee zomermaanden en eventuele feestdagen", aldus Dreves, die benadrukt dat de beurs écht voor hobbyisten is en geen commerciële insteek heeft. ,,Iedere maand trekken wij tussen de 20 en 30 bezoekers."

Zelf is Dreves ook jarenlang verzamelaar geweest. ,,Ik heb destijds via kennissen, familie en vrienden een hoop postzegels verzameld, maar daarmee creëer je veel overstock.... het is een hobby die uit de hand liep. Jammer genoeg leggen de meeste verzamelaars aan het einde van de rit het loodje en verdwijnen de zegels in de container", vertelt Dreves, die de beurs als gelegenheid ziet om dit soort verzamelingen 'te redden' en anderen heel blij te maken.

AFNAME Toch zit voor de postzegelbeurs de huidige tijd niet mee. ,,We zien dat er van onderuit weinig nieuwe verzamelaars bij komen, mede door het internet. Mensen gebruiken hierdoor minder zegels. De afgelopen periode zijn daardoor veel kleine beurzen verdwenen, waaronder die van Woudenberg en Zeist", aldus Dreves, die het vooral leuk zou vinden als jongeren de schouders eronder willen zetten en de ouderen willen helpen.

SOCIAAL Volgens de organisator is de postzegelbeurs allang niet meer alleen bedoeld om postzegels uit te wisselen. ,,We hebben ook een bijzonder sociaal karakter gekregen. Mensen spreken onderling af en wisselen dan uiteraard ook postzegels uit."

 

Ondanks de afname van het aantal verzamelaars wil de organisatie de beurs toch blijven voortzetten. ,,We zijn met enkele nieuwe potentiële locaties bezig. Kerken en scholen vinden het niet erg om af en toe op een zaterdag onderdak te bieden", aldus Dreves, die geen druk legt op het verkrijgen van een nieuwe locatie. ,,Er zit geen druk op... het blijft een pure hobby."

 

NIEUWE LOCATIE Toch zou het volgens hem fijn zijn als er iemand een geschikte, bereikbare locatie kosteloos aan zou willen bieden. ,,Er hoeven alleen maar tafeltjes en stoelen te zijn en het moet ruimte kunnen bieden aan een man of 40." 

 

De laatste beurs is op 2 april in Huize Beukenstein. Wanneer de volgende beurs is zal afhangen van de nieuwe locatie. ,,Zodra dit bekend is laten wij dit publiceren in de lokale kranten zoals iedere maand gebeurde", aldus Dreves.