• Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet

Simone Berger Z-O-U-T-schrijver van het jaar

DOORN Met haar debuut 'Istori Kita - Jouw familiegeschiedenis' won Simone Berger uit Doorn de prijs van beste schrijver van de regio Zuid-Oost Utrecht, ingesteld door de bibliotheek. Voor de vijfde keer werd het beeldje uitgereikt. Dit jaar waren er eenentwintig inzendingen van schrijvers uit de Utrechtse Heuvelrug, Renswoude, Rhenen en Wijk bij Duurstede.

Simone Berger is erg blij met de prijs: ,,Ik heb dit boek met zoveel passie gemaakt, ook vanwege de urgentie van het onderwerp. Om er dan meteen een prijs voor te ontvangen voelt heel bijzonder. Ik heb nog nooit eerder iets gewonnen." De prijs werd uitgereikt door D66 fractievoorzitter Hugo Prakke, tijdens het Boek&Bal in De Proloog in de Allemanswaard in Amerongen.

GESCHIEDENIS 'Istori Kita' is een boek waarmee mensen met Indische wortels hun verleden kunnen (her)ontdekken. ,,Het is een hulpmiddel om gesprekken op gang te brengen en de verhalen van toen en de familiegeschiedenis op te tekenen. En daar is haast bij, nu kunnen we nog spreken met de laatste ooggetuigen van een bijzondere periode, van een land dat niet meer bestaat maar wel onderdeel uitmaakt van onze gemeenschappelijke geschiedenis. Onze ouders en grootouders kunnen nog uit eerste hand vertellen, zodat hun verhalen vastgelegd en doorgegeven kunnen worden." Niemand minder dan Adriaan van Dis prijst Simone Bergers debuut aan op het omslag: ,,Zij is een herinneringskunstenaar die jong en oud aanspoort hun Indische verleden te verkennen. Geuren en smaken komen weer terug als je haar leest. Aan de slag met Istori Kita!" Dat is precies wat Simone Berger uit Doorn beoogt met haar boek. Ze wil mensen stimuleren niet langer te wachten met vragen stellen over de eigen, Indische familiegeschiedenis.

LOF Dat dat lukt blijkt wel uit de drukbezochte interactieve lezingen die Simone geeft sinds het verschijnen van haar dikke doeboek met ruim driehonderd pagina's kijkplezier. De jury was vol lof en verwoordde de toekenning van de prijs in het juryrapport als volgt: ,,Istori Kita is een prachtig vormgegeven boek over het Indisch verleden. Het is alsof je door een interactief museum loopt. Het is geschreven in helder taalgebruik. Een salontafelboek wat steeds weer uitnodigt om op te pakken, in te bladeren en te lezen. Zeer informatief en een interessante leidraad om met behulp van specifieke vragen over verschillende onderwerpen (groot) ouders en/of andere betrokken familieleden te laten vertellen over 'toen'. Voor de optekening kun je het invulschrift gebruiken, wat op internet te vinden is. Maar ook voor de lezer zonder Indisch verleden is Istori Kita zeer de moeite waard. Simone Berger schreef dit boek met het prachtige motto: Zonder kennis van het verleden kun je niet vooruitkijken."

De jury bestond uit Simone Gijben (bibliotheek), Huub de Graaff, Sylvia Groener, Karel Schneider en Simone Veldboer. D66, vijf jaar geleden initiator van de prijs, stelde het bronzen beeldje beschikbaar. De andere genomineerde schrijvers op de shortlist waren Marian Rijk, Aart Stigter, Jan Kouwenhoven en Jan Bakkenes.