• Iedere zaterdag tot september een gratis toegankelijk concert in de Andrieskerk.

    Pander Roskam

Serie zomerconcerten in Andrieskerk

AMERONGEN De stichting 'Vrienden van de Andrieskerk' organiseert ook deze zomer weer een serie zomer orgelbespelingen in de Andrieskerk. Vorige week zaterdag beet de lokale organist Eric van der Heiden de spits af in deze serie. Een keur aan musici gaat voor het dertiende jaar op rij iedere zaterdag in de maanden juli en augustus het Bätz-Witte orgel bespelen in de kerk.

Pander Roskam

De bespelingen beginnen om 16.00 uur en duren ongeveer een uur. De serie concerten wordt geheel door vrijwilligers georganiseerd. Zelfs de organist speelt zonder vergoeding. De toegang is dan ook gratis, al wordt een donatie in de orgelpijp na afloop zeer op prijs gesteld. Het zijn geen grote bedragen, maar er zijn altijd wel wat kosten. Bijvoorbeeld voor het programma en een aardigheidje voor de organist.

 

PETER NEETESON Een graag geziene gast in de Andrieskerk is de zesenzestigjarige Peter Neeteson. Hij speelt al piano vanaf zijn zevende jaar. Hij kreeg ongeveer negen jaar privé pianoles in Delft en daarna in Amsterdam. Het kerkorgel leerde hij bespelen aan het conservatorium in Utrecht. Overigens kwam de liefde voor het orgel niet van een vreemde: Zijn moeder kreeg ooit orgelles op een piano. Het repertoire van Neeteson is zeer divers, klassiek en populair, van psalm tot blues. Jarenlang is Neeteson samen met Cor Bakker en Laurens van Rooijen jurylid geweest bij pianoconcoursen in Den Haag. Neeteson is kerkorganist in diverse kerken. Niet alleen in Amerongen en Zeist, maar ook de Spaanse plaatsen Denia en Benidorm.

 

HOBBY Toch is de muziek voor Neeteson een licht uit de hand gelopen hobby. Hij heeft jarenlang gewerkt in de makelaardij en ruimtelijke ordening. Sinds 2004 is hij onafhankelijk adviseur. In zijn hoofdverblijf in Javea, Spanje, heeft hij een vleugel gereed staan voor tuinconcerten. Hij organiseert daar en op andere lokaties in Spanje huiskamer- en tuinconcerten. Dit in combinatie met een hapje en een drankje.  De gasten zijn daarbij in de gelegenheid om de artiesten te spreken. De exclusiviteit en de ontspannen sfeer maken deze concerten vaak tot een succes. Hebe Mensiga, het Arensky trio, Daniël Wayenberg en Martin Oei, waren reeds te gast.

 

PROGRAMMA 'Van psalm tot blues op orgel en vleugel' is de korte omschrijving van het programma voor aanstaande zaterdag. Consolations van Liszt op de vleugel. Daarna brengt Neeteson werken van Asma, Rossini, Gounod en Chopin ten gehore op het orgel. Neeteson speelt daarna onder meer een Beatles compilatie op het orgel.

Het concert wordt afgesloten op de vleugel. Eerst een vleugje blues en daarna een improvisatie op werk van Purcell, Brel, Rachmaninov, Tsjaikovski en Beethoven. 

NAMEN De andere namen in de serie zomer orgelbespelingen zijn: Gerben Budding (15 juli), Kees Alblas (22 juli), Willem Hörmann (29 juli), Jan-Simon Huijser (5 augustus), Niels de Klerk (12 augustus), Jaco van de Werken (19 augustus). Dick van Dijk sluit de serie af op 26 augustus.

Kijk voor meer informatie over deze activiteiten op de website www.andrieskerk.nl.