• De oudere jongeren van Scouting Doorn bij hun clubhuis.

    Corina Blommendaal

'Scouting is erg leuk en veelzijdig'

DOORN Wie ervan houdt om iedere week bezig te zijn met allerlei verschillende dingen is bij Scouting Thorheim op zijn plek. In en rondom het clubhuis aan het einde van de Drift in Doorn is er elke zaterdag volop activiteit voor en door leden van 5 tot 17 jaar. Er zijn ook oudere leden aanwezig, zij geven leiding aan de groepen Een ideale plek voor scouting, midden in het bos.

Corina Blommendaal

Als je binnen komt in het clubhuis zie je gereedschap, verkleedspullen, knutselspullen en ander creativiteitsmateriaal. Omdat er die avond een groot feest is voor de oudste groep, waarbij ook leden van andere scoutingverenigingen uit andere plaatsen komen, is iedereen druk bezig met het timmeren van een dj-tafel en versieren van het clubhuis. Er hangt een open, gezellige sfeer waarin iedereen gewoon zichzelf is. Bestuurslid Frans van de Craats (alias Koos) geeft enthousiast een rondleiding en is sinds zijn jeugd lid van de scouting. ,,Het clubhuis is ongeveer 60 jaar geleden voor een deel opgebouwd uit oude onderdelen van een afgebroken kippenschuur in Barneveld'', vertelt hij. ,,Daarna is er nog veel verbouwd. Het pand is in eigendom van het SBI, maar wij mogen het gebruiken en onderhouden het." Het bestaat uit veelzijdige ruimtes, waaronder een 'hanghok' met gezellige banken en zelfgemaakte kunstwerken aan de muur.

GROEPEN Een aantal leidinggevende leden schuift aan bij het interview. ,,In principe kan je bij de scouting blijven totdat je doodgaat, kijk maar naar Koos", lachen ze hard. ,,De jongsten zijn de Bevers (5-7 jaar). Daarna komen Welpen (7-11 jaar), de Scouts (11-15 jaar), gevolgd door de Rowans (15-18 jaar). De oudsten vormen De Stam (18 tot en met 24 jaar), waarvan een aantal leiding geeft aan de jongere groepen. Koos zit in het bestuur en gaat nog graag mee als kok tijdens het jaarlijkse zomerkamp, maar vindt dat scouting vooral voor jongeren is die elkaar wijzen op hun verantwoordelijkheden. Waar de leden meestal aan herkend worden is hun tenue. Per groep is dit verschillend, met allemaal dezelfde das. De dassen verschillen per vereniging en is een handig herkenningspunt tijdens gezamenlijke activiteiten.

VASTE PRIK OP ZATERDAG Sommige leden zijn al lid sinds hun vijfde, zoals Birgit IJzendoorn (21). Zij geeft leiding aan de Bevers en is opgegroeid in Doorn. ,,Ik zou niet weten wat ik op zaterdag zou moeten doen als er geen scouting zou zijn", zegt ze lachend. ,,Toen mijn broer lid werd hoorde ik zulke leuke verhalen dat ik er ook bij wilde. We bereiden alle activiteiten goed voor en maken halfjaarlijkse planning. Je leert heel erg veel. Ook dat als je aangesproken wordt op je gedrag, je dit serieus neemt. Maar ook hoe je ervoor zorgt dat situaties veilig blijven en je je verantwoordelijkheid neemt."

TWEEDE FAMILIE Margit van der Bijl (20) studeert en woont in Utrecht, maar is nog iedere zaterdag te vinden bij de scouting. Ze vindt het superleuk vanwege alle gezellige mensen en alle verschillende activiteiten. ,,Ik geef leiding aan de Scouts, wat ontzettend leuk is. En zo'n feest zoals vanavond, daar heb ik enorm veel zin in. We staan zelf achter de bar en zo zorgen we dat het gezellig blijft. Maar vrienden en vriendinnen onderling houden elkaar ook goed in de gaten. Het voelt als een soort tweede familie."

Niels Pouw (19) uit Cothen geeft leiding aan de Welpen. ,,Ik werd lid toen ik 11 jaar was en ben een keertje meegegaan met een vriend en eigenlijk nooit meer weggegaan. Vooral de gezelligheid en de lol die we met z'n allen hebben is super."

Meer informatie is te vinden op www.thorheim.nl