• Monique Jose Timmermans
  • Monique Jose Timmermans

Scholieren op pad voor fotowedstrijd

MAARN Op tafel liggen 49 foto's, veel natuur, veel herkenning en opvallend mooie exemplaren. De groepen 8 van de basisscholen uit Maarn en Maarsbergen zijn de afgelopen weken veel met een fotocamera, of telefoon, op pad geweest voor de wedstrijd van de Fotokring Heuvelrug. Nu is het moment dat de kinderjury de winnaars gaat selecteren.

Monique José Timmermans

Marianne Leenderse van de Fotokring legt uit: ,,Dit jaar willen we twee jury's de foto's laten beoordelen: een vakjury en een kinder- of jongerenjury. Voor die laatste hebben wij leerlingen benaderd die de vorige keer hebben meegedaan." Anne-Claire en Victor uit Maarn en Thomas uit Maarsbergen weten nog hoe leuk het twee jaar geleden was. ,,Ik had nu wel weer mee willen doen", zegt Victor kijkend naar alle foto's.

THEMA ,,Anders dan toen deze juryleden gefotografeerd hebben, hebben we nu wat strakkere regels gesteld. Zo moeten de foto's dit jaar gemaakt zijn en hebben we een thema gekozen 'Verrast door de Heuvelrug'. We zijn heel benieuwd hoe de kinderen naar hun eigen leefomgeving kijken."

Het heeft vooral natuurfoto's opgeleverd en dat vanuit heel verschillende perspectieven. Sneeuw, zon en voorjaar spatten van het papier, close ups en vergezichten wisselen elkaar af, net als kleurrijke en ingetogen beelden. Alles komt voorbij. Iedere deelnemer aan de wedstrijd mocht maximaal zes foto's inleveren. De printer van Fotokring-lid Wim Engelaer heeft op volle toeren gedraaid waarna de leden van de Fotokring van elke leerling de beste foto konden kiezen. Deze liggen nu voor de kinderjury.

SELECTIE Met post-it plakkertjes wordt de eerste selectie gemaakt. ,,Zo gaat het bij de fotobond ook. Alle foto's die je mooi vindt, geef je een plakker. De foto's zonder plakker vallen na deze eerste ronde af." Dan resten nog ongeveer vijftien foto's die aan een uiterst kritische blik worden onderworpen. ,,Niet of wel scherp op de juiste plek, mooie kleuren, jammer van dat vlekje", klinkt het zacht. Per foto geeft elk jurylid een cijfer. De waardering van de drie juryleden opgeteld levert een winnaar op en twee foto's op gelijk puntenaantal. Daarover gaat het drietal nog in overleg en eensgezind worden de nummers twee en drie aangewezen.

PRIJSUITREIKING Wat de favorieten van Anne-Claire, Victor en Thomas zijn, dat blijft nog geheim tot 20 mei. Dan is om 15.00 uur de officiële prijsuitreiking in De Twee Marken. Niet alleen de winnaars volgens de kinderjury, maar ook de winnaars volgens de vakjury worden door burgemeester Frits Naafs in het zonnetje gezet.

Tijdens deze feestelijke bijeenkomst zullen de jonge juryleden hun keuze toelichten.