Scholieren met elkaar in debat in Doorn

HEUVELRUG Fracties van leerlingen van groep 8 van de basisscholen De Kring, De Vuurvogel, De Zonheuvel en De Valkenheuvel uit Driebergen gaan maandag 23 november met elkaar in debat in de Jeugdgemeenteraad, van 13.30 - 15.30 uur in de raadzaal in het Cultuurhuis in Doorn. Op die manier maken de leerlingen kennis met het werk van de 'echte' gemeenteraad en het politieke spel in de lokale democratie. De Jeugdgemeenteraad wordt sinds 2008 gehouden en jaarlijks verschilt de samenstelling van deze raad en worden de plannen altijd slim bedacht en goed gepresenteerd.

Elke school is met een fractie vertegenwoordigd. Iedere fractie presenteert en verdedigt zijn eigen plan, dat door de leerlingen zelf in de afgelopen tijd is opgesteld. De jeugdgemeenteraad wordt voorgezeten door één van de leerlingen, voor die dag aan- gesteld als jeugdburgemeester. En deze wordt hierbij ondersteund door burgemeester Frits Naafs. Enkele raadsleden hebben vooraf al hun jeugdige collega's op school bezocht en met hen de presentatie en de verdediging van hun plannen in de jeugdgemeenteraad voor te bereiden. Zij gaan ook tijdens de vergadering de fracties begeleiden.

Uiteindelijk stemmen de leerlingen om te bepalen welk plan het beste is. Het is de bedoeling dat dit plan ook wordt uitgevoerd. De gemeente stelt hiervoor een bedrag beschikbaar van maximaal 2.500 euro.

Vorig jaar was het thema "Voedsel en Duurzaamheid". Het winnende plan was toen het plan Menu-groen van de fractie Partij Voor Duurzaamheid (PVD) van De Ontdekkingsreis. De Nicolaasschool met het plan 'Gooi de planeet niet weg' van de partij Red de Planeet (RDP) werd tweede. De plannen van beide scholen konden worden uitgevoerd omdat ze beide binnen het budget vielen.