• Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet

'Schoenen uit, hoofd leeg'

LEERSUM Het is op zondag 17 september Nationale Blotenvoetendag. Ludka Vloemans uit Leersum houdt deze samen met Liesje Thienpont-Smit uit Son en Breughel. Op de dag vindt de tweede Nationale Blotenvoetenwandeling plaats, dit jaar op de Heuvelrug. Wie aan wil haken bij het evenement met speelse, ludieke activiteiten rond blote voeten, kan zich aanmelden bij de organisatie. Inschrijven voor de wandeling kan nu al via nationaleblotevoetendag.nl.

Edith Hazelzet

Ludka Vloemans is personal trainer met een eigen praktijk in Leersum. Van oorsprong komt zij uit Tsjechië, waar zij zich schoolde op het gebied van bewegingswetenschappen. De combinatie van haar liefde voor sport en de natuur komt samen in het (hard)lopen op blote voeten buiten. Sinds een aantal jaar organiseert Ludka introductiewandelingen in het wandelen op blote voeten. Inmiddels is er een landelijk netwerk van coaches, die allemaal vanuit disciplines zoals fysiotherapie en podotherapie, ontdekten hoeveel goed het lopen op blote voeten de mens kan doen.

ZELF ERVAREN Rozig is volgens Ludka het woord dat samenvat hoe mensen zich voelen na een natuurwandeling op blote voeten. ,,Alsof je de hele dag buiten bent geweest. Het werkt heel ontspannend. Je let zo op de ondergrond, dat je als vanzelf heel 'mindfull' bezig bent. Takjes, steentjes en dergelijke prikkelen je voetzolen. Met een glimlach en gloeiende voeten - die de hele dag warm blijven - gaan mensen naar huis", vertelt Vloemans. ,,Dat zoiets simpels, zo'n bijzonder resultaat kan geven verbaast hen. Sommigen zie ik terug op een cursus, anderen gaan zelf thuis verder. Of ze kopen Barefootschoenen via onze webshop."

BASIS Ludka begon zelf in 2011 met het lopen op blote voeten. ,,Ik maakte er kennis mee tijdens een workshop over het trainen van je voeten en wat minimalistische schoenen, zoals die met vijf losse tenen, voor je kunnen doen. Ik merkte meteen hoe mijn voeten aan het werk gingen, dat je spieren gebruikt die je anders nooit gebruikt omdat de meeste schoenen dat verhinderen." Een paar weken later gooide zij haar schoenen helemaal uit. ,,Waarom niet? Ik ben iemand die dingen moet voelen en ervaren. Het eerste dat opvalt, is dat je direct voelt wat je doet. En kunt reageren en corrigeren als dat nodig is. Je voelt je grenzen ook beter. Je voeten zijn letterlijk de basis van je lichaam. Als daar iets niet goed gaat, werkt dat door in je lijf met allerlei klachten van dien."

Ze wijst erop dat de meeste schoenen eigenlijk verkeerd ontworpen zijn voor de bouw van onze voeten: ,,Onze voeten zijn het breedst van voren. Daar hebben we ruimte nodig om onze tenen te spreiden en optimaal te gebruiken voor ons evenwicht en dergelijke. Schoenen lopen daarentegen vaak spits toe naar voren, waardoor de tenen beperkt worden in hun bewegingsvrijheid."

Ze laat het hierbij, maar kan nog lang uitweiden over wat er anders zou moeten zijn aan schoenen.

WIE DOET MEE? De dames zouden het leuk vinden als er op de Heuvelrug op zondag 17 september nog aanvullende activiteiten plaatsvinden rond het thema blote voeten. ,,Verspreid door Nederland vinden activiteiten plaats, bijvoorbeeld bij een blote voetenpad. Er is een clinic barefoot running, massages, voetreflexologie en nog meer. Misschien zijn er hier in de omgeving mensen die iets dergelijks willen organiseren. Iets met voeten en kunst, iets met kinderen en blote voeten lijkt ons ook leuk. Als het maar speels is en niet commercieel. We willen er een gezellige dag van maken, die iedereen een andere ervaring zal brengen."

Er is vast een T-shirt te koop om deelname aan de dag te promoten. De blote voetenwandeling zal starten om 11.00 uur (het vertrekpunt wordt later bekend gemaakt) en kost 6,50 euro (voor inschrijving, drankje en fruit). Halverwege de tien kilometer is er een picknick, zelf mee te nemen of bij inschrijving te bestellen bij Il Sogno Zuylestein. Contact via info@voetaktief.nl.