• Repareren van kleine elektronica gaat nu ook op school van start.

    Repair Café

Samen leren repareren of naaien

MAARN Het Repair Café wordt sinds een jaar maandelijks ingericht in de Ontmoetingskapel aan de Kapelweg. Elke derde zaterdag van de maand zoemen de naaimachines, zijn soldeerbouten heet en staan de gereedschapskisten open. ,,We zien daar vooral oudere mensen dankbaar gebruik maken van de mogelijkheid om veelal kleine huishoudelijke apparaten te laten repareren", vertelt Ab Willemsen. Tijd om de jonge generatie ook te laten ervaren hoe leuk repareren is, vandaar de proef op basisschool De Ladder met een Repair Café Kids.

Monique José Timmermans

,,De kinderen van groep 7 mogen allemaal iets wat gerepareerd moet worden mee naar school nemen. Vaak is het mechaniek kapot en dan is het leerzaam om het apparaat uit elkaar te halen, te kijken hoe het werkt en ook weer in elkaar te zetten. Ik zorg voor een stuk of zeven reparateurs die met drie of vier kinderen aan de slag gaan. Er zijn ook naaimachines, dus een kledingstuk vermaken kan ook. Heel interactief en zo past deze praktijkles in het aanschouwelijk onderwijs."

DERDE ZATERDAG Willemsen verwacht dat de tijd te kort zal zijn om alle meegebrachte spullen te repareren. ,,Geen nood we zijn vrijdagmiddag op school en een week later – 18 mei, de derde zaterdag van de maand – opent het Repair Café 's ochtends de deuren weer in de Ontmoetingskapel aan de Kapelweg. Dan kan het reparatiewerk worden hervat."

SAMENWERKEN De reparateurs zijn erg enthousiast om mee te doen aan de kidsversie op school. ,,Het basisprincipe dat je niet zomaar iets weggooit, maar eerst kijkt of je het kunt maken, hebben zij van jongs af aan geleerd. Tegenwoordig zie je dat men thuis minder met gereedschap in de weer is, terwijl het juist erg leuk is om samen iets te maken. We denken de circa tienjarige jongens en meisjes ongeveer drie kwartier te kunnen boeien. Er is ruimte om te kijken hoe het loopt en daarop in te spelen."

Als deze eerste editie een succes blijkt, zal over ongeveer een half jaar De Meent aan de beurt zijn en weer een half jaar later is het Repair Café Kids dan te gast bij De Mersenbergh.

Een keer in de anderhalf jaar is zo een school aan de beurt en is het telkens een nieuwe groep 7 die meedoet.

PRAKTIJKLES Dit Repair Café Kids is zeker niet openbaar. ,,Het is echt een onderdeel van de lessen en wat ons betreft zeker met de bedoeling dat deze generatie ouders en kinderen de weg naar het maandelijkse Repair Café ook beter gaan vinden. Op 18 mei is de eerstvolgende van 09.00 tot 12.00 uur."

REPAIR CAFE Het Repair Café is een gratis toegankelijke bijeenkomst die draait om het (samen) repareren van kleding, meubels, elektrische apparaten, computers, mobiele telefoons, fietsen, speelgoed en meer.

Bezoekers kunnen van thuis kapotte spullen met eventueel de vervangende onderdelen meenemen om samen met de aanwezige, vrijwillige deskundigen aan de slag te gaan. Wie niets heeft om te repareren, neemt een gratis kop koffie of thee.

www.repaircafemaarnmaarsbergen.nl