• Politie

Ruim één op drie aangiftes wordt niet onderzocht

HEUVELRUG Zo'n 36 procent van de aangiftes bij de politie wordt niet verder onderzocht. Dat maakte teamchef Henk Wiesenekker van het politiedistrict Heuvelrug donderdagavond bekend in de gemeenteraad. Hij zei dat de beschikbare politiecapaciteit goed verdeeld moet worden. Officier van Justitie Roland de Kruijk benadrukte dat de politie niet zomaar zaken terzijde schuift.

Michiel Schaaij

De politiechef en de gebiedsofficier van het Openbaar Ministerie beantwoordden vragen van de Heuvelrugpolitiek, tijdens de behandeling van het nieuwe veiligheidsplan van de gemeente. Volgens Wiesenekker hebben de zaken waar de politie niet verder induikt ,,geen opsporingsindicatie". Hij noemde bijvoorbeeld een fietsendiefstal zonder camerabeelden of getuigenverklaring.

OPGEPAKT Officier van Justitie De Kruijk beloofde dat elke aangifte serieus door de politie wordt bekeken. Het Openbaar Ministerie besluit daarna of er verdere actie wordt ondernomen. ,,Als politieman of -vrouw kun je een zaak dus niet terzijde schuiven omdat je er geen zin in hebt", aldus De Kruijk. ,,Iedere zaak die bewijsbaar is, wordt dezelfde dag nog opgepakt", verzekerde hij.

KEURMERK CDA-raadslid Werner van Katwijk zei te begrijpen dat het lastig is om alles op te pakken, maar constateerde tegelijkertijd dat inwoners zich door kleine criminaliteit onveilig kunnen voelen. Hij vroeg zich af, of de aanpak ervan wel genoeg prioriteit krijgt van het politiedistrict. Ook pleitte hij voor een verplicht veiligheidskeurmerk voor alle woningen in Utrechtse Heuvelrug.

CAMERA Van VVD-zijde werd de suggestie geopperd om kentekenscanners in te zetten in de strijd tegen ondermijning en ingrijpende delicten. Raadslid Judith van Roij wil verder de vinger aan de pols houden bij het asielzoekerscentrum in Leersum. Volgens burgemeester Frits Naafs heeft de plaatsing van een camera daar resultaat opgeleverd. Drie azc-bewoners zijn uit Leersum verwijderd en overgebracht naar een andere instelling. Naafs zegt nog te bekijken of aanvullende maatregelen nodig zijn.