• Een vitrine in de bibliotheek in het Cultuurhuis Pléiade met een deel van de expositie.

    Corina Blommendaal

Roelof Oost over de wereld van strips

DOORN Hij verzamelt al 43 jaar stripboeken en alles wat met strips te maken heeft sinds zijn twaalfde jaar. Volgende week gaat hij vertellen wat hem zo fascineert aan stripboeken.

Corina Blommendaal

Inmiddels is zijn verzameling uitgegroeid tot meer dan vijftig meter met meer dan 10.000 items. Dat is nogal wat. ,,Ja, zo gek ben ik, tenminste, dat vindt mijn vrouw", lacht hij. ,,Toen ik twaalf jaar was kreeg ik een grote doos van mijn grootmoeder, met allemaal Donald Ducks, Peps en Arends. Dat was echt de start van mijn verzameling. Maar zelfs al toen ik geboren werd kreeg ik dingen die met strips te maken hadden.''

Oost woont op Urk en werkt sinds twee jaar bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,Mijn team houdt zich bezig met gemeentelijke bestemmingsplannen en vastgoed en de grotere projecten. Ook het Cultuurhuis valt onder mijn aandachtsgebied."

LEZING Toen hij in dat verband een keer contact had met de bibliotheek vertelde hij over mijn verzameling en daar kreeg hij meteen de vraag of hij er iets over wilde vertellen. ,,Wel spannend, want het is voor het eerst dat ik dat op die manier ga doen."

Op woensdag 25 april van 10.00 tot 12.00 uur vertelt Roelof Oost tijdens de Zoute Inval over zijn fascinatie voor de strips. ,,Inmiddels hebben ze de Raadszaal geboekt want er zijn ook heel veel collega's die daar graag bij willen zijn." Tijdens de lezing zal Oost ingaan dat er bij bepaalde stripreeksen zoals Donald Duck en Sjors en Sjimmie, verschillende striptekenaars betrokken zijn met hun eigen inbreng en eigen tekenstijl.

FRANKA Oost heeft vooral een fascinatie voor de strip Franka, een vrouwelijke detective. ,,Ik ken de tekenaar hiervan, Henk Kuijpers, persoonlijk. Je hebt tekenaars en scenaristen. De laatste doet het verhaal en de tekenaar maakt de tekeningen doordat die de inkleuring verzorgt.

Wat bijzonder is aan Kuijpers is dat hij beide doet. Dus het scenario schrijven, waardoor zijn stripverhalen ook heel filmisch zijn. Hij gebruikt filmtechnieken om te tekenen. Daar zit veel detailwerk in, hele mooie panoramaoverzichten maar ook heel veel spiegelingen. Dat spreekt mij heel erg aan."

EXPOSITIE In de Cantina, op de balustrade van het Cultuurhuis en in de vitrines van de bibliotheek is een selectie van de verzameling te bewonderen. Dit zijn onder andere het kleinste stripboek ter wereld, posters, originele tekeningen, zeefdrukken en ander bijzonder materiaal. Ook liggen er een aantal oude stripboeken bij.