Robots in de Allemanswaard

AMERONGEN Het cursusproject Amerongen houdt, in samenwerking met een team van het University and Research Centre uit Wageningen, op zaterdag 25 juni tussen 13.00 en 18.00 uur het 'Heuvelrug Robot Event'. Iedereen die techniek een warm hart toe draagt is welkom in Allemanswaard, aan de Allemanswaard 13 in Amerongen. Hoogtepunt van het evenement is de Lego Mindstorms Challenge, waarin jeugdteams van 2 personen proberen de beste robot voor een speciale opdracht te bouwen en te programmeren in drie uur tijd.

Pander Roskam

Erik Pekkeriet is 'Senior Project manager' bij de Wageningen UR. Daar houdt hij zich bezig met de ontwikkeling en toepassing van robotisering in de landbouw en voedselindustrie. ,,Na de lezing over robotisering die ik vorig jaar gaf in het kader van het cursusproject, wilden we graag een project te doen om kinderen te enthousiasmeren voor techniek."

Pekkeriet vervolgt: ,,Eén van de problemen waar we in Wageningen tegenaan lopen is dat momenteel niet genoeg jongeren kiezen voor een technische studie. Op basisscholen en in de media is er naar verhouding weinig aandacht voor techniek. Dat is gek want het is zo enorm 'baanzeker', en het is zo mooi, vooral nu. Daarnaast zijn wij het tweede exporterend land voor agro- en foodproducten ter wereld. Daar hebben we veel techneuten voor nodig."

OGEN De expertise van zijn afdeling betreft vooral camera's. Pekkeriet: ,,Wij geven de ogen en kunstmatige intelligentie aan de robot. Overal waar beelden uit komen, daar gaan wij mee aan de slag: 2D, 3D, stilstaand, bewegend, daar zijn wij wereldwijd leidend in. Daar willen wij onze positie ook zeker in verdedigen." Er zijn die dag medewerkers van Wageningen UR aanwezig die ieder uur vertellen over de hedendaagse robots en de verwachtingen voor de toekomst.

REDDINGSMISSIE Kinderen tot 12 jaar kunnen deelnemen aan een reddingsmissie. Na een korte instructie moeten kinderen met behulp van een tablet een 'Jumping Sumo robot' besturen en daarmee Barbiepoppen opsporen die bewusteloos zijn geraakt door 'Barbie-gas'. Als ze een pop vinden moeten ze de bijbehorende code doorgeven aan het crisisteam.

Verder kunnen kinderen onder begeleiding ook proberen om een drone van tafel naar tafel te laten vliegen.

Heb je zelf een robot gebouwd? Heb je er één die iets kan? Neem die dan mee om te laten zien aan het grote publiek. Aanmelden kan via e.pekkeriet@live.nl.

MINDSTORMS Het hoogtepunt van de dag zal de 'Lego Mindstorms Challenge' zijn. Daarbij proberen jeugdteams van 2 personen tussen de 8 en 16 jaar de beste robot voor een speciale opdracht te bouwen èn te programmeren in drie uur tijd. Toeschouwers zijn welkom om te zien hoe jongens en meisjes hun eigen robot in elkaar zetten, programmeren en testen. Aan het eind van de dag volgt de finale, waarin ieder team de opdracht zo goed mogelijk uitvoert.

Pekkeriet: ,,Er is veel robotspeelgoed op de markt. Een groot deel is op afstand te besturen, maar er is ook een deel wat je zelf kunt programmeren. Lego Mindstorms is daarvan de bekendste en daarom hebben we die naar voren geschoven in ons robotevent. Zo'n Mindstorms-pakket bestaat uit een aantal sensoren en motoren en daartussen in zit een regelblokje wat de informatie van de sensoren gebruikt voor de besturing. Met een laptop is het mogelijk het programma te regelen in het regelblokje. Kinderen mogen de robot tijdens de uitvoering van de opdracht niet meer aanraken. De robot moet de taak dan helemaal zelf verrichten. De programmeertaal die Lego gebruikt, gebruiken we op de universiteit ook, zij het wel in een uitgebreide versie."

Als je een eigen Mindstorms NTX2 of EV3-set hebt en je wilt met een vriendje of vriendinnetje meedoen geef je dan vóór 1 juni op via de website www.cursusprojectamerongen.nl. Daar zijn ook de folder, het reglement en een voorbeeldopdracht te vinden. Na aanmelding krijg je nog een oefenopdracht. Deelname is gratis.