Rijvaardigheidstraining voor jonge bestuurders

DOORN Jongeren uit de gemeente konden zaterdag op de ijsbaan in Doorn voor het eerst deelnemen aan een gratis rijvaardigheidstraining voor jonge bestuurders. De provincie bood deze gratis training aan, omdat relatief veel jongeren betrokken raken bij een verkeersongeval. Naast dat de training leuk is, helpt het om bewust te worden van gevaren en gevolgen voor je remweg bij iets harder rijden.

Victor Schutijser

Na het halen van je rijbewijs mag je alleen de weg op, maar soms kom je misschien in een onverwachte situatie terecht. Om je ook voor te bereiden op de dingen die níet in je rijlessen aan bod kwamen, heeft het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV) een training ontwikkeld die goed aansluit bij je rijopleiding.

NOODSTOP Tijdens de training reden jonge bestuurders in een zelf meegenomen auto. Eerst werd de theoretische kennis over ongevalsoorzaken bijgespijkerd en hoe om te gaan met afleiding in het verkeer. De gevolgen van massa en snelheid (kinetische energie), reactietijd / remweg en verkeersinzicht konden bij diverse noodstopproeven gevoeld worden op de testbaan.

OVER DE KOP In een ongevalsimulator konden jongeren voelen hoe het is om ondersteboven in een auto te zitten en hoe je dan uit de gordel veilig uit de auto komt. Bij het rijden op de testbaan werden verschillende oefeningen gedaan, waaronder het maken van een noodstop op stroef wegdek en op een glad wegdek.

De deelnemers maakten voor het eerst een echte noodstop en merkten zo hoe snel een auto stil kan staan. De proeven werden gedaan op verschillende snelheden, van 30 tot 50 kilometer per uur. Je kunt je voor een volgende training opgeven via de gemeente binnen drie maanden na het halen van je rijbewijs.