• Foto: Paul Nolens/BDU

Revius wil thuiszitters binnenboord houden

DOORN Schooluitval voorkomen en potentiële thuiszitters binnenboord houden, dat is het doel van een nieuw, gezamenlijk proefproject van het Revius Lyceum en de gemeente. Probleemleerlingen kunnen voortaan tijdens schooltijd worden opgevangen in twee huiskamers in de voormalige conciërgewoning van de school aan de Driebergsestraatweg.

Michiel Schaaij

FAALANGST Thuiszitters vormen een landelijk probleem, zegt rector Ilse van Eekelen van het Revius Lyceum. Tieners met bijvoorbeeld faalangst, autisme of het chronisch vermoeidheidssyndroom vallen nu nog te vaak buiten de boot in het voortgezet onderwijs. Onderwijswethouder Henk Veldhuizen (CDA) en rector Van Eekelen hopen dat ze met ,,maatwerk in een huiselijke setting" kunnen voorkomen dat kinderen hun opleiding voortijdig afbreken.

MOEILIJK ,,Als tieners eenmaal twee weken thuis zitten, is de weg terug naar school heel moeilijk", zegt conrector Marion Hagdorn. Door het bieden van continuïteit kunnen kinderen met problemen toch betrokken blijven bij de school. Van Eekelen en Hagdorn willen proberen om maximaal drie of vier multi-inzetbare docenten de onderwijskundige taken te laten verzorgen in de oude conciërgewoning.

VADERFIGUUR Vanzelfsprekend staan ook de reguliere faciliteiten in het schoolgebouw ter beschikking van de leerlingen in de bungalow op het voorterrein. Die wordt overigens door het Revius omgedoopt in De Villa. Om zorgvragen van kinderen met gedragsproblematiek, angststoornissen en autisme op te vangen, zal er volgens conrector Hagdorn steeds een vader- of moederfiguur aanwezig zijn.

DORPSTEAM Vanuit de gemeente worden ook de sociale dorpsteams betrokken bij het maatwerk in De Villa, waardoor zo nodig aanvullende zorg aangeboden kan worden. Voorlopig wordt het proefproject beperkt tot leerlingen van het Revius Lyceum. De deur van De Villa gaat in mei van dit jaar open en in eerste instantie is er plek voor een tiental probleemscholieren. Wethouder Veldhuizen verwacht dat het project later ook naar andere scholen in Utrechtse Heuvelrug uitgerold kan worden.