• Wineke Onstwedder

Revius Lyceum Doorn debatteert tijdens NK Scholieren over vluchtelingenproblematiek

DOORN Een recordaantal van 124 Nederlandse vo-scholen debatteert dit jaar op de achttiende editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Scholen uit heel Nederland reizen naar Hilversum voor de derde voorronde op vrijdag 4 december, waaronder het Revius Lyceum Doorn.

De leerlingen gaan in debat met elkaar over actuele maatschappelijke thema's, zoals de vluchtelingenproblematiek. De organisatie van het kampioenschap is in handen van het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Utrecht en de gemeente Hilversum.

STELLINGEN De scholieren kunnen de debatstellingen vooraf voorbereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling. Voorzitter Roderik van Grieken stelt: ,,Daardoor is er ruimte voor actuele discussies zoals Zwarte Piet, IS en de EU-naheffing. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema's niet uit de weg.''

De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen:

-De beste leraren moeten verplicht worden overgeplaatst naar de slechtste scholen

-Gemeenteraden moeten worden verkozen door een loting uit volwassen burgers

-Nederland moet mensen met een sterk afwijkende cultuur geen permanente verblijfsvergunning geven

SUCCESFORMULE Het is het achttiende jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo- en vwo-scholieren uit de bovenbouw en is één van de grootste scholierencompetities. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De dertig beste scholen gaan door naar de finale op de Universiteit Utrecht op zaterdag 23 januari.

DEBATVORM Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm het World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van vier minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Label:

Vluchtelingen