• Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Respectzone op basisschool De Wijngaard

DOORN Burgemeester Frits Naafs was dinsdag te gast op de basisschool De Wijngaard in Doorn, in het kader van de Week van Respect. Naafs gaf een gastcollege en startte direct samen met de leerlingen een Respectzone. Via interactieve lesprogramma's en gastlessen worden jongeren tijdens de Week van Respect zelf bewust hoe een tolerante en respectvolle samenleving eruit ziet. Een recordaantal van 130 Nederlandse gemeenten doen dit jaar mee aan de Week van Respect.

 

Tijdens de gastles ging Frits Naafs met leerlingen groep 8 in gesprek over de actualiteit en urgentie van het onderwerp. ,,Het onderwijs staat aan de basis voor de realisatie van een respectvolle samenleving. Op scholen komen veel culturen samen, waarbij ruimte is voor iedereen. Tijdens de Week van Respect, maar zeker ook op andere momenten in het jaar, staan we stil bij wat respect is. Daarnaast zet het blijvende karakter van een fysieke Respectzone op een school het onderwerp pas écht op de kaart." 

 

DOELSTELLING RESPECTZONES Een Respectzone is een fysieke plek waar acceptatie en veiligheid voorop staan. Burgemeester Naafs bepaalde samen met de leerlingen wat de Respectzone werd en ging bij de aftrap met hen op de foto. ,,Hier wisselen leerlingen en leerkrachten ervaringen uit over omgangsvormen, hoe je feiten van meningen onderscheidt en beseffen jongeren hoe belangrijk het is om daarin te investeren", vertelt Marjolein Albers, directeur van de organiserende Respect Education Foundation (REF). ,,Dankzij deze Respectzones verspreidt onze boodschap zich als een olievlek. Tijdens de Week van Respect is de challenge om 1000 Respectzones op te starten, waarbij de jongeren zelf de spelregels bepalen en er vervolgens het hele jaar invulling aan geven."