• Michiel Schaaij

Renovatie te duur; Kraaybeek in de verkoop

DRIEBERGEN Zorgorganisatie Warande wil van het woonoord Kraaybeek af. Volgens bestuurder Harry Finkenflügel voldoen de oude appartementen niet meer aan de eisen van deze tijd. En Warande heeft geen geld om de 79 sociale huurappartementen te renoveren. De gemeente gaat niet dwarsliggen bij de verkoop van het complex langs de Hoofdstraat.

Michiel Schaaij

Om de verkoop in gang te kunnen zetten, heeft de gemeente toestemming gegeven om de Stichting Kraaybeek op te heffen. Daarmee krijgt Warande groen licht om te starten met een zoektocht naar een koper. Wethouder Rob Jorg (VVD) heeft wel enkele voorwaarden gesteld. Zo moest Warande beloven netjes de oude lening af te lossen, waarvoor de voormalige gemeente Driebergen zich ooit garant heeft gesteld.

WENSENLIJSTJE Verder moet de locatie beschikbaar blijven voor huisvesting van de doelgroep van 55-plussers. Jorg wil bovendien dat de huurappartementen levensloopbestendig worden gemaakt. Daarnaast heeft de gemeente een wensenlijstje bij Warande ingeleverd. De wethouder zegt het belangrijk te vinden, dat de seniorenwoningen van Kraaybeek voor het sociale segment behouden blijven. Een keiharde voorwaarde is dat echter niet

VOORWAARDE. Jorg heeft erop aangedrongen, dat de antroposofische achtergrond van het woonoord behouden blijft. Dat is een punt van zorg voor de huidige bewoners. Die zijn eind vorige maand op een informatieavond door Warande ingelicht over de verkoopplannen.  Finkenflügel zegt zich voor het behoud van de antroposofische identiteit van het woonoord in te zetten. ,,Maar ik kan dat niet tot in de eeuwigheid garanderen." 

CORPORATIE Warande is niet pessimistisch over de kansen om Kraaybeek van de hand te doen. Eén van de potentiële kopers zou Heuvelrug Wonen zijn. Finkenflügel zegt dat daar intussen met de woningcorporatie over is gesproken. Daarnaast wil Warande in de verkoopbrochure aangeven dat het de bedoeling is om de sociale huurstatus van de appartementen voort te zetten.