• Foto: Klaas Haitsma

Henschotermeer: de gemeente bijt in het zand

HEUVELRUG Het Heuvelrugcollege heeft een rechtszaak rond de recente veranderingen bij het Henschotermeer verloren. Maar volgens burgemeester en wethouders kan de nieuwe exploitant vooralsnog gewoon zijn gang kan blijven gaan. Dat blijkt uit een brief van burgemeester Frits Naafs aan de gemeenteraad.

Michiel Schaaij

De populaire recreatieplas tussen Maarn en Woudenberg ligt al enige tijd onder vuur. Vooral de afsluiting van de toegangspaden, de plaatsing van toegangspoorten en de entreeheffing heeft kwaad bloed gezet. Ook de verdere uitbreidingsplannen leiden tot verzet. Recreatieondernemers voelen zich benadeeld en zeggen dat de plannen alleen zijn gericht op de rendabele exploitatie van het Henschotermeer.

INGRIJPEN Allurepark Laag Kanje en de eigenaren van de vakantiehuisjes op Noord-West-Kanje bonden de strijd aan tegen de afsluitingen, de toegangspoorten en de entreeheffing. Ze eisten dat de gemeente zou ingrijpen, omdat de exploitant in strijd met een plaatselijke verordening zou hebben gehandeld. Maar het Heuvelrugcollege zette de hakken in het zand en weigerde het handhavingsverzoek inhoudelijk te beoordelen.

HOGER BEROEP Volgens burgemeester en wethouders zijn camping Laag Kanje en de huisjeseigenaren helemaal geen belanghebbende. Die visie werd door de Heuvelrugse commissie bezwaarschriften onderschreven. Maar de Utrechtse rechtbank heeft daar een streep door gehaald en dus moet het college het handhavingsverzoek van Laag Kanje opnieuw gaan bekijken. Overigens kondigt burgemeester Naafs aan, dat hij bij de Raad van State in hoger beroep gaat. 

OMBUDSMAN Intussen heeft de lokale SP de Nationale Ombudsman ingeschakeld. De partij is boos op de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg en de provincie Utrecht. Die zouden geen antwoord willen geven op haar vragen over de uitbreiding van het Henschotermeer. Volgens de SP laten de overheden hun oren hangen naar de wensen van de exploitant.