• BDUmedia

Rechter oordeelt over uit huis geplaatste Timo

DOORN (JPU) Mocht burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug de bijtende hond Timo van een vrouw uit Doorn uit huis plaatsen. Over die vraag boog de bestuursrechter in Utrecht zich maandag. De Doornse heeft de burgemeester voor de rechter gesleept om haar hond te redden.

In de buurt spelen al langer problemen met Timo, een hond van het ras Boerenfox. Het beest blijft bijten. Begin dit jaar beet Timo een buurmeisje en een buurvouw. Toen greep de burgemeester al in. De hond moest gemuilkorfd worden en binnen blijven. De Doornse en haar hond moesten verplicht op cursus.

GENOEG Het leek beter te gaan, maar in juli was er toch weer een bijtincident. Een medewerker van Heuvelrug Wonen die een klus moest uitvoeren in de woning van de Doornse, werd gebeten. De burgmeester vond het genoeg. Hij nam de hond in beslag en plaatste hem uit huis. Dat houdt in dat Timo in een kennel in Amerongen wordt opgevangen, totdat de rechter heeft beslist. Daarna mag de Doornse afscheid nemen van Timo en die krijgt een ander baasje.

BEZWAAR De Doornse maakte bezwaar. Haar juriste voerde aan dat er geen verstoring was van de openbare orde. De medewerker is gebeten terwijl hij in het huis van de Doornse was. Volgens de juriste is er geen reden om zo hard op te treden nu de Doornse met Timo op de goede weg is.

DRUPPEL Maar de woordvoerder van de burgemeester was het daar niet mee eens. Dit laatste bijtincident is de druppel voor de burgemeester. De buren zijn nog steeds doodsbang voor Timo. In de opvang is gebleken dat Timo 'een ontspoord rothondje is', dat niet met andere honden kan omgaan. Een grote boerderij met veel land, daar zou Timo kunnen wonen, maar zeker niet in een kinderrijke buurt in Doorn, betoogde de burgemeester.

De rechter doet over twee weken uitspraak.