• De spoorovergang waar de tunnel uitkomst voor moet bieden

    Marc Satijn
  • BDUmedia

Raad kiest voor 'West-variant'; besluit nu aan provincie

MAARSBERGEN De Maarsbergse tunneldiscussie kan binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden afgesloten. Donderdagavond koos de gemeenteraad met een nipte meerderheid - twee stemmen verschil - voor de zogenaamde 'West-variant met gesloten Tuindorpweg'. Daarmee geeft de raad advies richting de Provincie, die het definitieve tunnelbesluit zal nemen op 13 maart. 

 

Marc Satijn

 

De discussie ging voornamelijk over twee van de vele mogelijkheden van ondertunneling: de West- en de Bos Beek-variant. Die laatste zou echter bijna 56 miljoen euro kosten, in tegenstelling tot de ruim 33 miljoen euro voor de Westvariant. Een verschil dat volgens de VVD, D66, Cristenunie en BVH veel kleiner zou kunnen worden door andere afwegingen. Die partijen deden dan ook een verwoede poging om die variant als voorkeursversie aan te merken, of om anders de rest van de raad mee te krijgen met de Dorpsvariant, zonder succes. Hun poging liep stuk op één stem verschil.

 

OMHELSING Na het West-besluit omhelsden voorstanders van de westtunnel, Joke van den Essenburg en Olga Matthijsen van Gezond Maarsbergen, elkaar van blijdschap. ,,We willen gewoon een besluit en kunnen nu eindelijk door", aldus Van den Essenburg.

 

Sybe Streekstra (BVH) en Peter van der Zee (VVD) vinden echter dat dat de raad de verkeerde keuze heeft gemaakt. ,,Er wordt onderschat welke nadelen er uit voort komen. En ja... het lijkt alsnof de christelike partijen alleen maar hebben geluisterd naar de kerk", verwoordt Van der Zee.

 

BOOS Bewoner van de Maarsbergse Engweg, Diane van Brummelen, is ook boos en hoopt nog steeds dat de Bos Beek-variant door de Provincie gekozen zal worden. ,,Het enige besluit om Maarsbergen weer te 'lijmen' was Bos Beek geweest. Er moet gewoon meer geld komen. Bewoners van de Tuindorpweg zijn blij, maar wij moeten gewoon naast een tunnel blijven wonen. En waarschijnlijk krijgen wij er ook nog eens een benzinestation bij op de Carpoolplaats", verwacht de Maarsbergse.

 

WRIJVING In tegenstelling tot Van Brummelen is verkeerswethouder Henk Veldhuizen (CDA) wel tevreden over het besluit. ,,Ik ben blij dat er nu een uitslag ligt. Ik ben al een jaar bezig om de oude voorkeur 'dorpsvariant' te verdedigen." Volgens hem heeft juist te wrijving binnen het dorp er voor gezorgd dat er nu een goed resultaat op tafel ligt. ,,Maar wij moeten wel werken aan het herstel. Ik heb geen antwoord op de vraag 'hoe?', maar ik woon in het dorp en zal er alles aan doen om zichtbaar te zijn en de discussie niet uit de weg te gaan."

 

Het besluit van de gemeenteraad is nu een 'zwaar wegend' advies richting de Provinciale Staten, die 13 maart een definitief besluit zal nemen. Of dat de West-variant zal omhelzen, zal nog moeten blijken. Volgens de wethouder zal dat nog spannend worden. ,,De verdeling is diffuus", aldus Veldhuizen, die verwacht dat er halverwege februari al een richting zal worden bepaald tijdens een Provincie-vergadering in Doorn.