• Dorpsjournalist.nl

Raad Heuvelrug verrast met nipte 'ja' voor ecoduct N227 (update)

HEUVELRUG De gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft donderdagavond ingestemd met de aanleg van een ecoduct over de N227 tussen Doorn en Maarn. Een bijzonder besluit, aangezien een meerderheid van de raadsleden eigenlijk tégen de aanleg van het miljoenenproject was. Toch stemden 15 van de 28 raadsleden voor de aanleg en komt er een einde aan een lange discussie.

Marc Satijn

Onder andere D66 en de SGP waren in de eerste instantie tegen de aanleg van het ecoduct. Toch stemden - tegen alle verwachtingen in - een drietal raadsleden van D66 vóór de aanleg en vond de SGP het 'staatsrechtelijk niet juist' om tegen het voorstel te stemmen. ,,Wij vinden het absurd om zo'n hoog bedrag uit te geven voor een ecoduct, zeker met de dieren die benoemd zijn in het rapport zoals vogels, sprinkhanen en vlinders. Maar staatsrechtelijk gezien is het niet aan ons is om een besluit te nemen, aangezien de verantwoordelijkheid bij de Provincie ligt", stelt SGP-raadslid Kees van der Merwe.

ALTERNATIEF Eerder liet de gemeenteraad ook de mogelijkheden onderzoeken voor een alternatief: een zogenaamde CAT-tunnel in combinatie met een snelheidsverlaging en een wildwaarschuwingsssyteen. ,,Dit plan zou in totaal 3,5 ton hebben gekost, bijna negentig procent minder dat een ecoduct", aldus VVD-er Evert de Boer.

Wat de gemeenteraad ook besloot donderdagavond, de vraag bleef hoeveel waarde de Provincie zou hechten aan de mening van de Heuvelrugpolitiek. Ook wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) beaamt dat. ,,De provincie heeft gewoon een opdracht liggen. De kans is groot dat er hoe dan ook een inpassingsplan zal komen."

D66 Dat laatste was voor de D66-fractie aanleiding om verdeeld te stemmen, een besluit dat cruciaal is geweest voor het uiteindelijke besluit. ,,Wij hebben veel mails ontvangen van verontruste burgers die voornamelijk tegen ecoduct zijn. Maar waarom zouden wij tegen stemmen?", aldus D66-er Erwin Kamp, die zelf dan ook voor het voorstel stemde. ,,Volgens mij is het zelfs al aanbesteed. Het komt er, hoe dan ook..."

Een ding is zeker, de provincie heeft vrij baan gekregen om het ecoduct aan te leggen over de N227 tussen Doorn en Maarn. Een aangenomen motie moet er wel voor zorgen dat er meer inspraak komt bij het volgende project: een ecoduct over de N226 tussen Leersum en Maarsbergen. Daarvoor wil de raad dat alle alternatieven voor de N226, en niet alleen een ecoduct, op effectiviteit en kostenefficiency wordt onderzocht.